emg home
RSS

Dinkić MMF-u predlaže odmrzavanje plata i podsticaje privredi (VIDEO)

18. avgust 2010. | 09:01 15:47

Izvor: Emg.rs, "Politika", Beta

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio da će Misiji Međunarodnog monetarnog fonda, koja je danas stigla u Srbiju i sutra počinje reviziju stend-baj aranžmana, predložiti povećanje jednokratne novčane pomoći za penzionere, odmrzavanje plata i veće podsticaje privredi.

Dinkić je za Politiku rekao da će predložiti povećanje iznosa jednokratne novčane pomoći za penzionere tako da svi oni sa penzijom manjom od 30.000 dinara, umesto dve, dobiju 5.000 dinara.

Prema Dinkićevim rečima, minus u državnoj kasi biće 20 milijardi manji od planiranog, pa će, kako je naveo, pokušati da ubedi MMF da je od smanjenja fiskalnog deficita mnogo važnije još ove godine odmrznuti plate, ali i povećati podsticaje za privredu i građane.

"Ako me pitate da li je Srbiji sada cilj da ima manji minus u državnoj kasi ili da se podstakne zaposlenost i brži privredni oporavak najglasnije ću se boriti za ovo drugo. Jer, ako bi se s tim podsticajnim merama naglo prekinulo, u situaciji kad je srpska privreda jedva izašla iz recesije i trenutno se nalazi u stanju depresije, bojim se da možemo vrlo lako da skliznemo u negativnu zonu rasta", ocenio je Dinkić.

Misija MMF-a će sutra početi petu reviziju tekućeg kreditnog aranžmana sa Srbijom, vrednog oko tri milijarde evra. Misiju predvodi Albert Jeger i u Beogradu će boraviti do 31. avgusta. MMF će sutra i u petak voditi pripremne razgovore u okviru revizije, a u ponedeljak 23. avgusta počeće zvanični razgovori sa predstavnicima Vlade Srbije

         

Živković: Očekujem nastavak aranžmana s MMF-om

Očekujem da pregovori s MMF-om budu tradicionalno teški, ali produktivni, izjavio danas za Emg.rs predsednik Saveta Narodne banke Srbije Boško Živković.

„Mislim da će rezultat biti dobar u smislu nastavka aranžmana i konačnog definisanja zakona o fiskalnoj odgovornosti“, rekao je Živković.

On je dodao da bi suprotan ishod doveo do smanjenja kreditnog rejtinga Srbije, povećanja rizika ulaganja, smanjenja kapitalnih priliva i daljih pritisaka na depresijaciju dinara, što bi u srednjem roku dovelo do mnogo težih posledica.

Živković je, ipak, uveren da će najvažniji rezultat nove runde pregovora biti definisanje zakona o fiskalnoj odgovornosti. „To će biti velika i važna promena u institucionalnom sistemu Srbije, koja bi trebalo da dovede pod kontrolu stvaranje drugih neravnoteža“, istakao je on.

Živković je dodao da ne postoji razlog zbog kog Srbija ne bi trebalo da ispuni sve ranije dogovoreno s MMF-om budući da nije, kako je rekao, na sigurnom tlu kada je reč o kriznim problemima.„Prilivi u budžet jesu povećani, ali je neizvesno kako će se pokazati aktivnosti u realnom sektoru i rast bruto domaćeg proizvoda“, rekao je Živković.

On je dodao da bi eventualne koristi koje bi donelo odmrzavanje plata i penzija bile u vrlo kratkom roku anulirane inflatornim pritiscima.

 

Ministarstvo za rad: S MMF-om bez razgovora o penzijama

Izmene penzijskog sistema neće biti tema razgovora s Misijom MMF-a jer je Vlada usvojila predlog tog zakona, izjavila je danas državna sekretarka u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Radina Todović.

S MMF-om će biti razmatran zakon o fiskalnoj odgovornosti, koji treba da reguliše usklađivanje zarada u javnom sektoru, kazala je ona i dodala da će se taj zakon

naći u Skupštini Srbije kad i zakon o penzionom sistemu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

18. avgust 2010. 14:04:42

| PATRIOTA

0

"Dirigent"- Dinkic nam je unistio ekonmiju, a "Dirigent"- Tadic ce nam unistiti drzavu SRBIJU.

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>