emg home
RSS

Hilari Klinton: Vikiliks neće ugroziti diplomatiju SAD

01. decembar 2010. | 14:45 16:24

Izvor: Beta

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je danas u Astani da objavljivanje poverljivih dokumenata Stejt departmenta na sajtu Vikiliks neće negativno uticati na međunarodne odnose SAD."Naravno da sam pokrenula pitanje 'curenja' (informacija) kako bih uverila kolege da to ni u kojem slučaju neće uticati na američku diplomatiju niti na našu posvećenost da nastavimo važan rad koji je u toku", rekla je Klintonova u Astani gde učestvuje na samitu OEBS-a.

Klintonova je dodala i da niko nije nagovestio da bi zbog ovog curenja informacija mogao da prekine razgovore sa SAD o važnim pitanjima.

"Pretpostavljam da će biti mnogo pitanja koja ljudi imaju pravo i razloga da postave, a mi smo u svako doba spremni da o tome razgovaramo s našim partnerima širom sveta", rekla je američka državna sekretarka.

Sajt Vikiliks počeo je u nedelju da objavljuje poverljive depeše američkih diplomata, što je naišlo na žestoke kritike administracije predsednika SAD Baraka Obame.

Više zvaničnika na samitu OEBS-a komentarisalo je objavljivanje poverljivih dokumenata na Vikiliksu, ističući da to neće ugroziti odnose sa SAD.

   

Klinton nije naredila diplomatama da špijuniraju


Bela kuća odbacila je danas kao "smešne i apsurdne" tvrdnje osnivača Vikiliksa da bi državna sekretarka SAD Hilari Klinton trebalo da podnese ostavku ako se pokaže da je američkim diplomatama naređeno da špijuniraju svoje inostrane kolege.

Osnivač vebsajta Vikiliks Džulijan Asanž rekao je ranije za nedeljnik Tajm da Hilari Klinton "treba da podnese ostavku ako se dokaže da ona stoji iza naređenja datom zvaničnicima u diplomatiji SAD da špijuniraju u UN, kršeći međunarodne konvencije koje su SAD potpisale".

Portparol Bele kuće Robert Gibs rekao je danas u intervjuu za televiziju NBC da su Asanžove izjave "smešne i apsurdne", da Klinton nije uradila ništa pogrešno i da američke diplomate nisu umešane u špijuniranje.

"Sekretarka Klinton obavlja odličan posao. Predsednik (SAD Barak Obama) ima veliko poverenje i poštovanje za rad koji je sekretarka obavila", kazao je Gibs. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Bezbednost, Diplomatija

Lokacija: SAD

Ličnosti: Hilari Klinton

Kompanije: WikiLeaks


Unesite tekst komentara:

<<

06. decembar - 12. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi