emg home
RSS
Ekonom:east magazin

Ekonom:east magazin, Broj 617-618, 29. mart 2012.

Zoran Jovanović, direktor romskog teatra Suno Rromengo

Poštovanje se ne ogleda u rečima

Autor: Dragana Nikoletić

U osvajanje ravnopravnosti, kao većina njegovih sunarodnika, krenuo je iz puke nemaštine. I, preko teškog fizičkog rada kombinovanog sa obrazovanjem, stigao do evropski cenjenog reditelja, književnika i direktora, nezaobilaznog gosta na važnim esnafskim prijemima i premijerama, bez namere da mu to bude „plafon“

"Mi Cigani smo takvi, a namerno kažem ’Cigani’, objasniću posle i zašto, volimo da smo broj jedan ako se nađemo u takvoj situaciji, pa osnivamo organizacije da bismo bili predsednici, dok u pozorištu priznajemo samo glavne uloge", šali se Zoran Jovanović, direktor romskog teatra „Suno Rromengo“ (Romski san) sa sedištem u Novim Karlovcima, jedinog pozorišta u okruženju koje ima šanse, po dometima i uslovima, da dobije status nacionalnog. I ozbiljno dodaje da to nije čudo jer su Romi oduvek i svuda bili građani drugog reda.

Jovanović, iako sada izgleda kao da je sišao sa stranica modnog magazina, krenuo je u osvajanje ravnopravnosti, ili čak i u njegovom slučaju - primata, kao većina njegovih sunarodnika, iz puke nemaštine. I, preko teškog fizičkog rada kombinovanog sa obrazovanjem, stigao do evropski cenjenog reditelja, književnika i direktora, nezaobilaznog gosta na važnim esnafskim prijemima i premijerama, bez namere da mu to bude „plafon“.


Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: