emg home
RSS

MIP CG upoznao predstavnike EU sa ekonomskim državljanstvom

12. avgust 2010. | 16:41

Izvor: Beta

Grad: Podgorica

Pomoćnik crnogorskog ministra inostranih poslova Nebojša Kaluđerović upoznao je danas otpravnika Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Florijana Hornera sa vladinim programom "ekonomskog državljanstva" koji inostranim poslovnim ljudima omogućava sticanje crnogorskog pasoša uz obavezu investiranja u zemlju minimum pola miliona eura.Ministarstvo inostranih poslova (MIP) saopštilo je da je Kaluđerović Horneru preneo da će vladina inicijativa "doprineti razvoju preduzetništva, uvođenju novih tehnologija, otvoriti nove mogućnosti za zapošljavanje", i time "doprineti ekonomskom razvoju Crne Gore".

On je dodao da će Crna Gora svoje aktivnosti "i na ovom planu sprovoditi saglasno obavezama koje proističu iz njenog ugovornog odnosa sa EU".

Deo domaće i inostrane političke javnosti kritikovao je vladin program. Crnogorska opozicija smatra da je "reč o legalnoj trgovini pasošima sa bele šengen liste", kao i da će se njome privući kapital sumnjivog porekla.

Pomoćnik crnogorskog ministra inostranih poslova u razgovoru sa predstavikom Delegacije EU u Crnoj Gori naveo je da je program "ekonomskog državljanstva posvećen kreiranju atraktivnog ambijenta za strane investitore", te da bilo koja druga interpretacija "ne odražava suštinu inicijative utemeljene na dugoj i bogatoj međunarodnoj praksi".

Dodaje se da je istaknuta uzajamna spremnost Podgorice i Brisela da se razmotre sve sugestije koje mogu doprineti unapređenju vladinog programa. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Državljanstvo

Lokacija: Crna Gora


Unesite tekst komentara:

<<

11. oktobar - 17. oktobar 2010.

>>