emg home
RSS

Imleku Zeleni sertifikat za uštedu struje

27. novembar 2009. | 12:36

Izvor: EMportal

Kompanija Imlek nagrađena je Zelenim sertifikatom za uštede struje i troškova u okviru projekta Čistija proizvodnja, saopštila kompanija.

Tokom trajanja projekta puštena je u rad nova kotlarnica, čime su ostvareni ušteda energije i smanjenje troškova po toni pare u najvećem proizvodnom pogonu Imleka, u Mlekari Beograd u Padinskoj skeli.

Kako se navodi u saopštenju, u planu su gradnja sistema za vraćanje kondenzata i sistema za tretman otpadnih voda i iskorišćenja dela otpadnih voda za proizvodnju biogasa.

"Nastojimo da svi zaposleni u kompaniji konstantno deluju na sprečavanju i eliminisanju zagađenja životne sredine", izjavio je Slobodan Petrović, generalni direktor Imleka.

Projekat „Čista proizvodnja“ ima za cilj doprinos očuvanju životne sredine, uštedom energenata i sirovina i smanjenjem količine otpada i emisije štetnih materijala.

Ovogodišnja ušteda 11 kompanija koje su sprovodile projekat je 2,8 miliona evra. Potrošnja struje smanjena je za 4.000 megavata, a potrošnja vode za 700.000 kubika. Takođe, ostvarene su i uštede od milion tona gasa, emisija ugljen-dioksida manja je za 7.700 tona godišnje, a količina čvrstog otpada manja je za 220.000 kilograma.

Koordinator projekta Čistija proizvodnja 2009. je Centar Srbije za čistiju proizvodnju, a njegovo osnivanje pomogao je UNIDO. Donatori projekta su Slovenija i Austrija, a partneri Privredna komora Srbije i Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Životna sredina

Ličnosti: Slobodan Petrović

Institucije: Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje Srbije, Centar Srbije za čistiju proizvodnju

Kompanije: Imlek


Unesite tekst komentara:

<<

08. novembar - 14. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi