emg home
RSS

Arhiva vesti

Srbija i Libija potpisale sporazum o vojnoj saradnji

23. jun 2010. | 17:07

Izvor: Emg.rs

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac i ministar odbrane i glavnokomandujući oružanih snaga Libije general-major Abu Bakr Junis Džaber potpisali su u Tripoliju Sporazum o vojno-tehnickoj saradnji, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Srbije.Sporazum predviđa saradnju u oblasti vojnog školstva i zdravstva, kao i vojno-tehničku saradnju. Predviđena je i saradnja Srbije i Libije u obnovi vojne bolnice u Libiji, razmena stručnjaka i lečenje libijskih pacijenata na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

Šutanovac i Džaber su, nakon potpisivanja sporazuma, ocenili da su stvorene nove mogućnosti za saradnju.

Libijski ministar je rekao da su stvoreni uslovi za široku vojno-tehničku saradnju, kao i da dve strane mogu da razvijaju one oblike saradnje koje smatraju korisnim.

"Ulažući veliki trud, dve strane su uspele da se dogovore o dokumentima koja predviđaju široku vojno-tehničku saradnju i otvaraju prostor obema stranama da razvijaju sve oblike saradnje koje smataraju korisnom", rekao je Džaber.

Libijski ministar je istakao da sporazum potvrđuje i istorijske odnose Srbije i Libije.

Prema njegovim recima, postojanje takvih odnosa obavezuje dve države da nastave u istom pravcu i da što je moguće više razvijaju dobre i svestrane odnose između oružanih snaga Srbije i Libije.

Šutanovac je istakao da postoje velike mogućnosti za razvoj odnosa dve zemlje.

"Ubeđeni smo da će ovim sporazumom za obe strane biti omogućen razvoj određenog naoružanja i vojne opreme", rekao je Šutanovac i naglasio da očekuje da velika grupa oficira i kadeta libijske armije dođe na školovanje u Srbiju.

"Ovo je samo početak, jer smo ubeđeni da Libija i Srbija imaju veoma velike mogućnosti za saradnju. Sa libijskim premijerom razgovaraćemo o mogućnostima za saradnju i u oblasti železnica, ali i plasmana poljoprivrednih proizvoda na tržiste Libije", rekao je Šutanovac.

Šutanovac i Džaber su, kako je navedeno, razgovarali i o remontu i modernizaciji libijske tehnike, naoruzanja i plovnih sredstava.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Vojna saradnja

Ličnosti: Dragan Šutanovac, Abu Bakr Junis Džaber


Unesite tekst komentara: