emg home
RSS

Arhiva vesti

Budžetski deficit će biti veći od planiranog

25. jun 2010. | 12:22

Izvor: Emg.rs

Grad: Mokra Gora

Milica Bisić profesorka javnih finansija rekla je da bi budžetski deficit ove godine mogao da dostigne 120 milijardi dinara odnosno 4,6 odsto BDP-a, a ne 109 odnosno četiri procenta BDP-a koliko je planirano.Ona je na Vivaldi forumu u organizaciji Mokrogorske škole menadžmenta rekla da se bez temeljnih reformi rashodi na plate i penzije ne mogu smanjiti.

„Ova godina je propuštena za bitnije promene u javnim finansijama“, istakla je ona.

Diana Dragutinović, ministarka finansija je rekla da misli da nije moguće uštedeti na platama i penzijama, niti u kupovini dobara i usluga za potrebe javnog sektora, već u oblasti „sitnih“ infrastrukturnih projekata i raznih subvencija.

„Država treba da investira u saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu od nacionalnog značaja, međunarodne gasovode i naftovode i obrazovanje i zdravstvo. Mislim da bi u energetiku i železnice više trebalo da ulaže javni sektor, i da država smanji izdatke za industriju osim u izuzetnim slučajevima kao što je FIAT“, naglasila je ona.

Ministarka je rekla da su za ovu godinu planirani kapitalni rashodi od 109 milijardi dinara što je dva puta više u odnosu na 2005 i dodala da je Vlada napravila zaokret jer je prioritet na izgradnji nacionalne infrastrukture.

Reforma javnih finansija bi bila u korist izvoznika, štednje i zaposlenosti.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>
  • Tadić i Dodik danas u Užicu i Višegradu

    28. avg 2010.

    Emg.rs