emg home
RSS

Diana Dragutinović: Da zavisi samo od mene sprovela bih poresku reformu

25. jun 2010. | 12:01

Izvor: Emg.rs

Grad: Mokra Gora

Ministarka finansija Diana Dragutinović je rekla da bi sprovela poresku reformu ukoliko bi odluka zavisila samo od nje i da bi to dobro uradila.„Na meni je da predložim Vladu poresku reformu i olakšam svoju dušu, a na Vladi da odluči da li će usvojiti predlog“, kazala je ona na Vivaldi forumu u organizaciji Mokrogorske škole menadžmenta.

Ministarka se zalaže za povećanje poreza na dodatu vrednost i smanjenje poreza na zarade kao i progresivnu stopu oporezivanja koja podrazumeva da oni koji primaju više plaćaju i viši porez.

„Kada postoji veća potrošnja ona je logično upotrebiti menahinzme za njeno destimulisanje što se čini povećanjem poreza. S druge strane, zapošljavanje se može podstaći smanjivanjem poreza na rad“, objasnila je ona.

Milica Bisić, profesorka javnih finansija je rekla da ne misli da porez na dodatu vrednost treba povećavati jer se od poreza na potrošnju već prikuplja četiri petine ukupnih poreskih prihoda.

„Mislim da proporcionalna stopa oporezivanja treba da se zadrži jer Srbija nema veliki broj bogatih iz čijih bi se prihoda nadomestilo smanjene davanja siromašnih“, objasnila je ona.

Bisić je istakla da su daleko veći problem od postojećih poreza razne „sitne“ takse koje bi trebalo ukinuti.

„Poreski sistem treba da bude jednostavan jer se i na taj način smanjuju troškovi“, rekla je ona.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • File: Rezolucija u UN za Srbiju korak napred ka EU

    16. sep 2010.

    Beta