emg home
RSS

Moody's dodelio kreditni rejting za tri grada u Srbiji

29. jun 2010. | 17:13

Izvor: Beta

Međunarodna agencija za kreditni rejting Moody's dodelila Novom Sadu kreditni rejting Ba3, dok su Kraljevo i Valjevo dobili kreditni rejting B1. To je prvi put u Srbiji da se dodeljuje kreditni rejting za gradove, a kako je saopšteno to je stabilan rejting.

"Rejtinzi se zasnivaju na činjenici da je realizacija budžeta u tim gradovima dosta dobra i da je izloženost direktnom zaduživanju ograničena", kazao je predstavnik agencije Masimo Viskonti.

Kako je rečeno, posebno je značajno što se rejting dodeljuje u vreme krize. Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Slobodan Ilić je kazao da se dodeljivanjem rejtinda ekonomski ambijent čini manje rizičnim i
transparentnijim, što znači i investiciono privlačnijim.

Predstavnik Agencije SAD za međunarodni razvoj Džim Štajn je kazao da je dodeljivanje kreditnog rejtinga veoma bitan korak ka izdavanju municipativnih obveznica, što je i jedan od uslova razvoja tržišta kapitala.

Predstavnik USAID-a Piter Epštajn je kazao da su gradovi prošli kroz vrlo rigorozno ocenjivanje, da im je rejting dodeljen u teškom trenutku, kada su na snazi mere štednje, ali i kada se priprema budžet za 2011, te je izvesno koliko novca mogu dobiti iz republičkog budžeta.

Pomenuti gradovi su pobedili na takmičenju u upravljanju finansijama i kreditnoj sposobnosti, koje je USAID u februaru organizovao za 16 lokalnih samouprava.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi