emg home
RSS

Ukidaju se limiti i pooštrava kontrola u finansiranju političkih partija (VIDEO)

01. jul 2010. | 14:24 14:46

Izvor: Emg.rs

Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, koji će biti usvojen do kraja godine, ukinuće limite u visini sredstava koje političke stranke mogu da prikupe iz privatnih izvora, ali će biti limitirana visina pojedinačnih priloga koje fizička i pravna lica mogu da doniraju političkoj stranci, rečeno danas na konferenciji U susret novom zakonu o finansiranju političkih aktivnosti.

Osim toga, novi zakon, čiju je radnu verziju uradila radna grupa sastavljena od predstavnika tri ministarstva, Agencije za borbu protiv korupcije, CESID-a i Transparentnosti Srbija, predviđa prekršajne i krivične kazne za sve partije koje prekrše odredbe o načinu finansiranja rada i predizbornih kampanja.

Predviđeno je da partija koja prekrši zakon izgubi pravo na 10 do 100 odsto novca koji je iz budžeta predviđen za finansiranje političkih stranaka, a takođe će biti uvedena i krivična odgovornost za odgovorna stranačka lica. Krivična odgovornost biće uvedena i za donatora koji je na bilo koji način prekršio zakon o finansiranju.

Novi zakon će naslediti Zakon o finansiranju političkih partija, koji je donet 2003, ali prema oceni učesnika konferencije nije bio dovoljno primenjivan. Prema novom zakonu, višestruko će biti produžen i period zastarevanja prekršaja, do sad godinu dana.

       

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković rekla je da je tekst zakona završen i da je reč o radnoj verziji, koja bi do kraja godine trebalo da rezultira usvajanjem i početkom njegove primene već u januaru 2011.

"Kad smo analizirali postojeći zakon, zaključili smo da je nemoguće dopuniti ga i preraditi, pa smo izradili tekst koji je napredan i transparentan", rekla je Zorana Marković.

Ona je rekla da će biti povećan iznos donacija koje stranke moraju da prijave, do sad 6.000 dinara. Zorana Marković nije precizirala koliki će biti novi iznos, ali je ukazala na to da će stranke od sada sve donacije i ostala finansijska sredstva moći da prikupljaju samo preko tekućeg računa, što do sada nije bio slučaj. Tako će, prema njenim rečima, biti sužen prostor u finansiranju partija koji nije podvrgnut kontroli nadležnih institucija.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ukazao je na to da je najveći problem s dosadašnjim zakonom bilo to što nije bilo odlučnosti Republičke izborne komisije, zadužene za kontrolu partija, da taj zakon valjano primeni jer je ta institucija bila direktno zavisna od onih koje je trebalo da kontroliše, to jest političkih partija.

         

Prema njegovim rečima, čak ni TS svojevremeno nije mogao da od RIK-a dobije finansijske izveštaje o predizbornim kampanjama stranaka i konstatovao da stari zakon nije ispunio funkciju zbog koje je donet.

Đorđe Vuković, programski direktor CeSID-a, naveo je da će biti izvršena liberalizacija prikupljanja sredstava tako što će biti povećani limiti donacija koje donatori mogu da daju, a koji su do sada bili oko 4.000 evra za fizička i 40.000 evra za pravna lica. Vuković je naglasio da će glavni stubovi novog zakona, osim liberalizacije, biti transparentnost podataka i stroga konotrola finansiranja.

"Nema argumenta koji može da opravda nedostupnost podataka o finansiranju stranaka, pogotovo ako imamo u vodu da čak i svako preduzeće u Srbiji sve svoje podatke čini dostupnim. Kontrola finansiranja do sada praktično nije postojala jer nije bilo političke volje da se ona sprovede", ocenio je Vuković.

Docent Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković rekao je da birači imaju pravo da znaju ko i pod kojim uslovima daje novac strankama za koje glasaju.

Prema njegovim rečima, novi zakon vodi računa o tome da budžetska sredstva koja stranke dobijaju ne dovede do usitnjavanja političke scene, ali da takođe i male stranke imaju mogućnost da dobiju adekvatna sredstva iz budžeta. Novi zakon će, prema Stojiljkovićevim rečima, to rešiti tako što će svima čije su izborne liste potvrđene dobiti jednake iznose iz budžeta.

Stojiljković je naveo da će partije morati da redovno podnose izveštaje o finansiranju, koji će biti javno dostupni na Internetu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>
  • ComTrade Fabrika znanja od 7. do 10. septembra

    4. sep 2010.

    Beta

Povezani naslovi