emg home
RSS

Istraživanje: Građani Srbije homofobični (VIDEO)

02. jul 2010. | 12:08

Izvor: Beta

Više od polovine građana Srbije, njih oko 56 odsto, smatra da je homoseksualnost opasna po društvo, a oko pet odsto stanovništva je spremno i da primeni nasilje nad homoseksualcima, pokazalo je istraživanje Gej-strejt alijanse i Centra za slobodne izbore i demokratiju, obavljeno u mart na reprezentativnom uzorku od 1.405 ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da je oko 20 odsto građana spremno da podrži ili opravda nasilje nad homoseksualcima.

Dve trećine anketiranih, 67 odsto, smatra da je homoseksualnost bolest, tri odsto manje nego u istraživanju pre dve godine.

Oko 52 odsto građana smatra da su homoseksualci isti ljudi kao i ostali, dok je pre dve godine taj stav imalo 38 odsto građana.

Više od polovine stanovništva, 53 odsto, smatra da država treba da radi na suzbijanju homoseksualizma, a 38 odsto misli da je homoseksualnost zapadna izmišljotina radi uništenja porodice i srpske tradicije.

     


Broj građana koji smatra da je crkva u pravu što osuđuje homoseksualnost povećao se u protekle dve godine sa 60 na 64 odšto.

Prema rečima vršioca dužnosti predsednika Gej-strejt alijanse Lazara Pavlovića ohrabrujuće je to što je sve više pripadnika lezbejske, gej i transseksualne populacije spremno da iznese polnu orijentaciju i što su pripadnici te populacije sve vidljiviji u medijima.

"Država ima odgovornost da bude podrška, sistemski i strateški, da se bavi izjednačavanjem prava LGBT-osoba", poručio je Pavlović.

Ambasadori Nemačke i Holandije u Srbiji Volfram Mas i Jon van Dartel ukazali su na to da je nivo ostvarenosti prava homoseksualne populacije u Srbiji važan i u procesu evropskih integracija.

"Evropske integracije nisu samo ekonomki boljitak i slobodna putovanja, već i poštovanje prava svih građana", poručio je Van Dertel i dodao da je Srbija protekih godina učinila značajne pomake u unapređenju položaja LGBT-populacije, ali da je potrebno još dosta napora.

Nemački ambašador poručio je da u tolerantnom i otvorenom društvu nema mesta za bilo kakve strahove kod homoskesualaca. "Srbija je usvojila dokumenta koja omogućavaju zaštitu prava homoseksualaca, ali je potrebno raditi na njihovoj što efikasnijoj primeni", naveo je Mas.

Programski direktor CESID-a Đorđe Vuković ocenio je da je ostvaren pomak u odnosu stanovništva Srbije u odnosu na homoseksualnu. "Stavovi iz negativnog prelaze prema neutralnim formama, što je možda i maksimum koji možemo očekivati", zaključio je Vuković.

Govoreći o iskustvima homoseksualne populacije na radnom mestu, izvršna direktorka Gej-strejt alijanse Mirjana Bogdanović je navela da je jedan poslodavac otpustio zaposlenu zbog toda što mu "gleda
ženu".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>
  • ComTrade Fabrika znanja od 7. do 10. septembra

    4. sep 2010.

    Beta

Povezani naslovi