emg home
RSS

Cvetković: Srbija uspela da izbegne najteže posledice krize (VIDEO)

07. jul 2010. | 09:17 17:04

Izvor: Emg.rs, Beta

Premijer Mirko Cvetković izjavio danas da u Vladi Srbije postoji jasno saznanje da građani žive teško, ali je dodao da se Vlada trudi da bude socijalno odgovorna i da privuče investicije kako bi se otvorila radna mesta.

Ističući uspehe koje je vlada postigla, Cvetković je ocenio da uvek može bolje, ali da je Srbija uspela da izbegne najteže posledice svetske ekonomske krize, kao i da je jedina zemlja u Evropi kojoj je u vreme ekonomske krize poboljšan kreditni rejting.

       "Umesto da primenjuje razvojne mere, Vlada je u prethodne dve godine bila prinuđena da upravlja jednom od najvećih ekonomskih kriza u savremenoj istoriji", rekao je Cvetković i istakao da je Srbija ipak uspela da spreči propadanje privrede, da očuva bankarski sistem, slobodno tržište i da ravnomerno i solidarno rasporedi teret krize.

Premijer je rekao da je smanjena javna potrošnja, pokrenute su mere štednje na svim nivoima i započet proces smanjenja broja zaposlenih u državnoj upravi i lokalnim samoupravama, da su regulisani dugovi i obaveze države kao i potraživanja iz prošlosti.

       


Cvetković je rekao da je Vlada, na polovini svog mandata, bliže ciljevima oko kojih se okupila, a to su evropski put Srbije, diplomatska i pravna borba za Kosovo i Metohiju, jačenje ekonomije i socijalne odgovornosti i borba protiv kriminala i korupcije.

Na predlog Vlade, kako je dodao, parlament je usvojio 470 zakona, a posle pola veka pokrenuta je refoma pravosuđa, politički je stabilizovan jug Srbije a uspostavljeni su evropski standardi u oblastima zaštitne životne sredine i prostornog planiranja.

Premijer je podsetio da je završena reforma Vojske Srbije koja će uskoro postati potpuno profesionalna, a da je Srbija postala vodeći regionalni partner svetskih centara moći kao i "pokretač najozbiljnije regionalne saradnje".

Cvetković je rekao da je predlog zakona o restituciji u pripremi, ali da postoje velike teškoće i da je neizvesno kada će biti usvojen.

Kao veliki uspeh Vlade, Cvetković je naveo zaustavljanje procesa priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije i izrazio očekivanje da će pozitivno mišljene Međunarodnog suda po tom pitanju dati šansu za nove pregovore o statusu pokrajine.

"Želimo iskrene pregovore i pravedno rešenje koje će osigurati trajnu stabilnost čitavog regiona", rekao je on i zatražio od međunarodnih organizacija na Kosovu da obezbede mir, potpunu slobodu za sve građane, uslove života po civilizacijskim normama i povratak 200.000 raseljenih, vraćenje uzurpirane imovine i obnovu objekata.

Cvetković je ocenio da nikada u istoriji Srbije nije vođena ovako snažna borba protiv organizovanog kriminala i dodao da je srpska policija postala važan partner u međunarodnoj borbi protiv narko mafije.

Danas se navršavaju dve godine od formiranja sadašnjeg saziva Vlade Srbije. Vlada je izabrana 7. jula 2008, dva meseca posle parlamentarnih izbora i prelomne odluke Socijalističke partije Srbije da odustane od pregovora s tzv. nacionalnim blokom i formiraju parlamentarnu većinu s proevropski orijentisanim partijama.

U Vladu Srbije su ušle koalicija Za evropsku Srbiju, koju čine Demokratska stranka, G17 plus i Srpski pokret obnove, koalicija Socijalistička partija Srbije-Partija ujedinjenih penzionera Srbije-Jedinstvena Srbija i Bošnjačka lista za evropski Sandžak.

Ključni principi na kojima je vlada formirana su ostvarenje evropske budućnosti Srbije, neprihvatanje nezavisnosti Kosova, jačanje ekonomije i socijalne odgovornosti vlade, oštrija borba protiv korupcije i kriminala i poštovanje međunarodnog prava.

Vlada broji 27 članova, od kojih DS ima premijera i 12 mesta, G17 plus šest, SPS četiri, a PUPS, Sandžačka demokratska partija, sada Socijaldemokratska partija Srbije, Srpski pokret obnove i Stranka demokratske akcije Sandžaka po jednog.

         

Dačić: Uspeh što je Vlada trajala dve godine


Prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da, ukoliko Vlada želi da ostvari pun mandat, mora da poboljša unutrašnju koordinaciju svih stranaka.

Dačić je rekao da je za mnoge analitičare najveći uspeh Vlade to što je uopšte trajala dve godine ali je izrazio očekivanje da, kako ekonomska kriza bude prolazila, više neće biti samo priče o zaustavljanju negativnih trendova već i o poboljšanju ekonomskih i socijalnih parametara.

     Govoreći o saradnji sa Haškim tribunalom, Dačić je rekao da je Srbija suštinski a ne samo deklarativno opredeljena da se ta saradnja okonča ali da ne može da govori o roku u kojem bi to moglo da se dogodi.

Na pitanje novinara o aferama u zdravstvu, ministar zdravlja Tomica Milosavljević je rekao da "kao čovek i kao lekar" nema nijednu mrlju za sve godine koje je radio u Vladi i da oseća odgovornost samo za one probleme koji u toj oblasti još treba da se reše.

On je ocenio da ne postoji oblast u kojoj je sve u najboljem redu ali da ne može da prihvati da se cela lekarska struka optužuje zbog nekoliko pojedinačnih incidenata.

 

Đogović: Izgubljene dve godine

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović ocenio je danas da su prve dve godine rada Vlade Srbije izgubljene i da je karakterišu opadanje standarda stanovništva.

Đogović je agenciji Beta kazao da očekuje da će se će se nastaviti rast nezaposlenosti, slabljenje dinara, ocenjujući da rad vlade Mirka Cvetkovića karakterišu oprečni stavovi i nesinhronizovanost. "Nema konsenzusa oko ključnih stvari, kao što je poreska reforma. Sve se radi od danas do sutra i odluke se donose više pod iznudom. Uglavnom je bilo nekih marketinških poteza, nije bilo suštinskih rezova koji su preko potrebni društvu", kazao je on.

 

Prokopijević: Ocena 2+

Direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević ocenio je prve dve godine rada Vlade ocenom dva plus.

On je kazao da su pozitivne stvari nastavak sprovodnja Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju sa EU, vizna liberalizacija, a negativne odsustvo volje za reformu države i poslovnog okruženja.

 

Slabe ocene privrednika o učinku Vlade Srbije

Vlada Srbije dobila je od srpskih privrednika prosečnu ocenu 1,99 za svoju ekonomsku politiku u periodu od 2008. do 2010, a mere za suzbijanje uticaja svetske ekonomske krize koje je Vlada preduzela ocenjene su nešto višom ocenom, prosečno 2,31.

Istraživanje koje je sprovela Unija poslodavaca Srbije obuhvatilo je 16.752 preduzeća u Srbiji u periodu od 1. februara do 15. juna ove godine i pokazalo je da privrednici takođe nisu zadovoljni radom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, kojem su dali ocenu 2,23.

Privrednici smatraju da su glavni uzroci teške ekonomske situacije u zemlji korupcija i kriminal, nestručnost vladajuće garniture, politička nestabilnost, nespremnost države da sprovede reformu javnog sektora, kao i nedostatak nacionalne strategije za izlazak iz krize i nedostatak odgovornosti kreatora ekonomske politike.

I pored ovakvog mišljenja o radu sadašnje Vlade Republike Srbije privrednici su ipak ovoj vladi dali blagu prednost u odnosu ne prethodne dve vlade, čime je dobila drugo mesto u periodu od 2000. do danas. Na prvom mestu po učinku se, kako je pokazalo istraživanje, nalazi Vlada pokojnog premijera Zorana Đinđića u periodu od 2000. do 2003.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>
  • Srbija u polufinalu SP posle pobede nad Španijom

    8. sep 2010.

    Istanbul, Beta

  • Sud odbio zahtev da se Ratko Mladić proglasi mrtvim

    8. sep 2010.

    Beta