emg home
RSS

Agencija Conte ostaje bez dozvole za rad (VIDEO)

08. jul 2010. | 12:01 13:05

Izvor: Emg.rs

Turistička inspekcija Srbije danas pokreće postupak za oduzimanje dozvole za rad turističkoj agenciji Conte iz Beograda. Vanredna kontrola rada agencija zbog nepravilnosti u vezi sa osiguranjem.

Glavni turistički inspektor Stojan Arizanović kazao je na konferenciji za novinare da će dozvola biti oduzeta zato što ta agencija nije obezbedila smeštaj za grupu putnika u Egiptu. “Sav novac koji su putnici naknadno uplatili agencija mora za 15 dana da im vrati, u suprotnom podnećemo prekršajnu prijavu”, objasnio je on.

Arizanović je dodao da turisti koji su do sad uplatili aranžmane u toj agenciji mogu tražiti nazad novac, ali samo ako otkazuju putovanje mesec dana pre no što bi ono trebalo da bude realizovano. “Takvi su opšti uslovi putovanja. Putnici, takođe, mogu otići na uplaćen put jer agencija sme da realizuje sve aranžmane koji su sklopljeni do trenutka oduzimanja licence”, istakao je Arizanović.

On je rekao da su ove godine licence oduzete i turističkoj agenciji Mediteran Travel iz Kragujevca i preduzeću La Bon iz Beograda.

Prema njegovim rečima, turisti bi pre svakog putovanja trebalo da se raspitaju da li agencija ima dozvolu, dobro prouče program i uslove putovanja, ali i da na sajtu Agencije za privredne registre proveri da li joj je račun u blokadi.

 

Petković: Inspekcija kreće u vanrednu kontrolu turističkih agencija

Goran Petković, državni sekretar za turizam, najavio je danas da će turistička inspekcija u drugoj polovini jula krenuti u vanrednu kontrolu turističkih agencija zbog nepravilnosti koje su primećene u polisama osiguranja od odgovornosti iz delatnosti i oduzimati licence onima koji poseduju nezakonite ugovore.

„Želimo da izbegnemo haos u sred turističke sezone, zato molimo sve agencije da sa osiguranjima sklope ugovore u skladu s članom 53. Zakona o turizmu, u suprotnom će im biti oduzimane dozvole za rad“, istakao je Petković.

On je na konferenciji za novinare objasnio da se u ugovorima između osiguravajućih kuća i turističkih agencija nalaze protivzakonite odredbe. „U polisama, na primer, piše da se osiguranje ne odnosi na zahtev putnika da se umanji cena aranžmana ako nije u potpunosti realizovan i da osiguranje neće nadoknaditi štetu koja je nastala kao posledica zle namere organizatora putovanja“, naveo je Petković.

Zakon o turizmu predviđa da se polisom osiguranja od odgovornosti iz delatnosti obezbeđuju štete zbog neispunjenja aranžmana i da pokrivaju štete uzrokovane zbog nemogućnosti da organizator putovanja plati smeštaj, ishranu, povratak putnika.

Petković je naglasio da inspekcija neće istraživati ko je kriv za takve formulacije i dodao da su osiguravajuće kuće verovatno prodale onakve polise kakve su im tražile turističke agencije. „Polise od svih rizika su sigurno skuplje od takvih“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, jednom oduzeta licenca ne može se dobiti ponovo, niti vlasnik agencije kojoj je oduzeta dozvola za rad može otvoriti novu agenciju.

Stojan Arizanović, pomoćnik sekretara za turizam zadužen za turističku inspekciju, je ipak istakao da je sve manje prijava putnika na rad turističkih agencija.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>