emg home
RSS

Institut za onkologiju nesmetano radi

08. jul 2010. | 13:13 14:21

Izvor: Emg.rs

Lečenje pacijenata na Institutu za onkologiju i radiologiju, čiji su direktor i troje zaposlenih uhapšeni u policijskoj akciji Kraba, funkcioniše nesmetano, saopštili su posle zajedničkog kolegijuma ministar zdravlja Tomica Milosavljević i lekari te bolnice, na kom su učestvovali i predstavnici Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka.

“U trenucima kad se manje veruje belim mantilima i kad povremeno izgleda da su crni mantili prevladali među belima, na nama je da dokažemo da nije tako”, rekao je Milosavljević i dodao da lekari toj instituta daju sve od sebe u trenutku poljuljanog poverenja. “Najznačajnije je da svaka sumnja što pre bude ispitana i da se svako kršenje zakona rigorozno kazni, ali da se ne spaljuje čitavo polje žita zbog zablude da je sve kukolj“, dodao je on.

Milosavljević je rekao da nije u redu što je on, kao ministar zdravlja, za hapšenje direktora Nenada Borojevića i njegovih saradnika saznao iz medija, ali da je zbog toga dobio izvinjenje ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića. "Dačić je rekao da je reč o tehničkom propustu i u uverio me je da nigde u istrazi nije pomenuto davanje, već prepisivanje veće doze citostatika", dodao je on.

Zaposleni na Pedijatrijskom odeljenju Instituta ocenili su da je optužbama naneta velika šteta celoj ustanovi, ali da je uprkos svemu održan normalan nivo rada.

Predsednica Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka Novka Tomić istakla je da roditelji nisu ni u jednom momentu poverovali u navode o davanju prekomerne doze citostatika i okarakterisala ih kao medijski senzacionalizam. Ona je pohvalila odluku Instituta da dozvoli roditeljima da 24 dnevno budu s decom koja se leče u toj bolnici.

Milosavljević je ponovio da će do kraja meseca biti usvojen podzakonski akt koji će strože urediti odnos lekara i farmaceutskih kompanija po uzoru na države koje imaju najstrožu regulativu. Novi propisi će uključivati zabranu satelitskih simpozijuma koje organizuju farmaceutske kompanije, zabranu farmaceutskim kompanijama da utiču na listu predavača i izbor tema na stručnom skupu i obavezu predavača da se izjasne o tome da li rade kao konsultanti za farmaceutske kompanije.

 

Dopuna prijave protiv načelnice apoteke na Institutu

Služba MUP-a za borbu organizovanog kriminala podnela je dopunu krivične prijave protiv načelnice Apoteke na Institutu za onkologiju Ivane Popović, jedne od osumnjičenih za korupciju u vezi sa nabavkom lekova za Institut.

Dopuna krivične prijave tereti je za primanje mita u vezi s distribucijom leka proizvođača Slaviamed i distibutera Velefarm. Ivana Popović bila je članica komisije za nabavku lekova na Institutu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Korupcija, Zdravstvo, Akcija kraba

Ličnosti: Tomica Milosavljević, Ivica Dačić, Ivana Popović, Novka Tomić

Institucije: Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, Institut za onkologiju i radiologiju, Nacionalno udruženja roditelja dece obolele od raka

Kompanije: Velefarm, Slaviamed


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>
  • Dostanić: Investitori nisu pohrlili da kupuju akcije NIS

    9. sep 2010.

    Tanjug