emg home
RSS

Borojević i ostali privedeni sudiji, istraga protiv još dvoje (VIDEO)

02. jul 2010. | 08:49 17:06

Izvor: Emg.rs, Beta

Osam uhapšenih pod sumnjom da su umešani u korupciju u vezi s nabavkom lekova za Institut za onkologiju privedeni su danas istražnom sudiji Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, izjavio je danas tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Sudiji su privedeni direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Nenad Borojević, načelnik Odeljenja pedijatrijske onkologije Zoran Bekić, direktorka apoteke u Institutu Ivana Popović, pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost Instituta Zoran Tomašević, generalni direktor Rochea Beograd Vojislav Petrović, direktor onkološkog sektora kompanije Pharma Swiss Andrej Soretić, šef poslovne jedinice farmaceutske kompanije Astra Zeneka Predrag Marinković i produkt-menadžerka farmaceutske te kompanije Ana Matović.

Svi su uhapšeni u sredu, 30. juna.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv njih osmoro i protiv naučnog savetnika za kliničku onkologiju i savetnika direktora Klinike za medikalnu onkologiju Instituta Ivana Popova i predstavnika farmaceutske kompanije Merk Renea Kauca.

Sumnja se da su svi osumnjičeni od marta 2007. do kraja 2009. nezakonito sprovodili postupak javnih nabavki, unapred dogovarajući i određujući farmaceutske kompanije koje će dobiti posao isporuke za pojedine vrste citostatika za Institut za onkologiju. Oni se sumnjiče da su uticali na povećanu potrošnju citostatika određenih farmaceutskih kuća.

Njima su, kako se navodi, unapred saopštavani podaci o potrošnji citostatika, planiranim postupcima javnih nabavki, dostavljane informacije neophodne za sačinjavanje najpovoljnije ponude, a potom donošene odluke i zaključivani ugovori o kupovini citotoksičnih preparata.

Osumnjičeni iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije su na ime toga od pomenutih kompanija primali novac, a pored toga na njihovo ime su uplaćivani i odgovarajući novčani iznosi po osnovu navodnih autorskih honorara.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je predložilo istragu i pritvor za osumnjičene.

 

Ministar: Opozicija želi da destabilizuje Vladu

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević ocenio je danas da su zahtevi pojedinih opozicionih stranaka da podnese ostavku destruktivni i usmereni na to da se poremeti stabilnost Vlade, a ne da bude utvrđena istina i budu kažnjeni odgovorni.

Poslanici Nove Srbije, Srpske radikalne stranke i Liberalno-demokratske partije ocenili su juče u skupštinskoj raspravi da bi Milosavljević trebalo da podnese ostavku zbog malverzacija sa citostaticima.

Milosavljević je ocenio da je reč o nameri opozicije da postigne političku korist i izvuče jednu ciglu iz vladajuće koalicije. "Ne mogu kao ministar zdravlja da snosim odgovornost za nečije pojedinačne propuste. Svaka zdravstvena ustanova ima organe upravljanja i procedure su veoma jasne i precizne i predviđaju pojedinačnu i kolektivnu institucionalnu odgovornost", kazao je Milosavljević.

Ministar je kritikovao novinare zbog izveštavanja o hapšenju direktora Instituta za onkologiju i njegovih saradnika. "Mislim da je neodgovorno prozivanje po novinama da su davane dvostuke ili trostruke doze citostatika i da su deca time ubijana", kazao je Milosavljević.

 

Provera rada Instituta za onkologiju

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je inspekcijski nadzor i vanrednu proveru kvaliteta stručnog rada u Institutu za onkologiju i radiologiju, a narednih dana se očekuje izveštaj nadzornika o radu tog instituta.

U vezi s procedurom stavljanja citostatika na liste lekova koje finansira Zavod za zdravstveno osiguranje, u Ministarstvu je navedeno da to predlaže stručna komisija za citotoksične lekove, koja ima 16 članova iz različitih zdravstvenih ustanova iz Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca.

Ta komisija, čiji je član jedan od uhapšenih, zamenik direktora Instituta za onkologiju Zoran Tomašević, razmatra proširenje indikacionog područja za primenu citostatičkih lekova i predlaže ga Centralnoj komisiji za lekove na dalje razmatranje.

U Ministarstvu napominju da svaka zdravstvena ustanova ima organe upravljanja, odnosno direktora, upravni i nadzorni odbor, koji su odgovorni za zakonitost rada te ustanove.

 

TS: Ispitati da li je bilo još zloupotreba u zdravstvu

Transparentnost Srbija predložila je danas da se ispita da li je i u drugim zdavstvenim ustanovama u Srbiji bilo zloupotrebe kao u Onkološkoj klinici u Beogradu.

Objavljene informacije o toj sumnji jedan su od dokaza da država treba maksimalnu pažnju u borbi protiv korupcije da usmeri na oblasti u kojima je iskušenje od nelegalne zarade najveće, saopštio je TS.

Prema navodima TS, interne revizije i Državna revizorska institucija što pre treba da provere celishodnost planiranja javnih nabavki i u svim drugim segmentima javnog sektora.

Najveće štete nastaju kada se, zbog korupcije, nabavljaju robe, radovi i usluge koji nisu potrebni ili u većim količinama od potrebnih, upozorava TS i dodaje da je šteta veća ako se to čini u nekonkurentnom postupku i ako se ne proverava kvalitet isporučenog.

     

Dulić: Mediji da ne daju olako ocene o kvalitetu lečenja


Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić izjavio je danas da kao član Vlade i kao lekar podržava borbu protiv korupcije u zdravstvu ali i pozvao medije da ne daju olako ocene o kvalitetu lečenja pacijenata u pojedinim zdravstvenim ustanovama.

     Na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije, Dulić je rekao da korupcije svakako ima i u zdravstvu, kao i u ostalim delovima društva, i da korumpirani lekari treba da budu kažnjeni ali da je pogrešno da se u medijima stvara atmosfera u kojoj su svi pošteni lekari osumnjičeni za korupciju.

Govoreći o hapšenjima čelnih ljudi Instituta za onkologiju i radiologiju, Dulić je rekao da je u tom slučaju bilo prekomernog naručivanja citostatika ali da oni u toj količini nisu davani bolesnoj deci jer ona to sigurno ne bi mogla da prežive.

"Niko deci nije davao prevelike doze citostatika, a onaj ko ih je naručivao biće i treba da bude kažnjen", rekao je Dulić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
 • Uhapšeni direktori Železnica Srbije zbog zloupotrebe

  16. sep 2010.

  Emg.rs

 • File: Rezolucija u UN za Srbiju korak napred ka EU

  16. sep 2010.

  Beta

 • Danas Memorandum o pravosudnoj saradnji Srbije i Španije

  16. sep 2010.

  Madrid, Beta

 • Stejt department: Viša kazna bila bi prikladnija

  16. sep 2010.

  Vašington, Beta