emg home
RSS

Teral: Srbija ne može u EU dok ne reši probleme s Kosovom

14. jul 2010. | 09:26

Izvor: Danas

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teral izjavio da je nezamisliv ulazak Srbije EU dok je ona u antagonističkom odnosu s Kosovom.

"Kosovo, sa svojim većinskim albanskim stanovništvom, jeste nezavisno i neće biti povratka na staro. Ne može da se zamisli pridruženje Srbije EU dok je ona u antagonističkom odnosu s Kosovom i dok je to pitanje jabuka razdora Srbije i 22 članice EU koje su priznale Kosovo", ukazao je Teral u autorskom tekstu za Danas.

On je, međutim, dodao da to ne znači da EU od Srbije zahteva da prizna nezavisnost Kosova kao uslov ulaska u Uniju, već da nađe način da normalizuje odnose s Prištinom. "Svesni smo da ta normalizacija podrazumeva mere koje obezbeđuju zaštitu legitimnih srpskih interesa na Kosovu, u delovima severno od Ibra, u enklavama, zaštitu svetinja Srpske pravoslavne crkve i naravno raseljenih i izbeglica. To je izvodljivo, to je posao za diplomatiju", ocenio je Teral.

On je komentarisao i neke tvrdnje da pridruženje suviše dugo traje i da ima previše uslovljavanja na tom putu. "Morate da razumete da pridruženje nije samo stvar političke volje i ravnomerni sled događaja koji imaju medijski odjek. Radi se o procesu koji ima etape, radi se o velikom gradilištu na kom ima mnogo posla kako bi bile usvojene sve evropske pravne tekovine. To je proces koji ima faze brzog napredovanja, ali ponekad i faze kad usporava. Uvek je bilo tako, ali proces je uvek do sad uspešno priveden kraju", ukazuje Teral.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Evro-integracije

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Žan Fransoa Teral

Institucije: EU


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Dragin očekuje rekordan rod kukuruza (VIDEO)

    16. sep 2010.

    Čurug, Beta

Povezani naslovi