emg home
RSS

Tužilaštvo: Đorđeviću 35 godina ili doživotni zatvor

14. jul 2010. | 12:58 15:18

Izvor: Beta

Grad: Hag

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je od sudija da penzionisanog generala MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića osude na 35 godina zatvora ili da mu izreknu doživotnu zatvorsku kaznu zbog zločina nad Albancima na Kosovu 1999. Taj zahtev Tužilaštva danas je na redovnoj konferenciji za štampu u Hagu prenela predstavnica Tribunala Nerma Jelačić.

U završnoj reči na suđenju, tužilac Čester Stemp juče nije predložio kaznu, ali je tražio od sudskog veća da Đorđevića proglasi krivim po svim tačkama optužnice, odnosno za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvoj polovini 1999.

Odbrana generala MUP-a Srbije u penziji zatražila je danas od Haškog tribunala da Đorđevića oslobodi optužbi za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine zato što ih tužilaštvo tokom suđenja nije dokazalo.

U završnoj reči, branilac Dragoljub Đorđević tvrdio je da je general Đorđević optužen za zločine "koji nije počinio, niti je imao nameru da počini, za koje nije znao, niti su bili u njegovoj nadležnosti".

Optuženi general Đorđević je u kritično vreme bio načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Vlajka Stojiljkovića.

"General Đorđević ni na koji način nije odgovoran za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon, za šta je optužen", rekao je njegov advokat, naglašavajući da "antiterorističke akcije policije" na Kosovu "nisu bile usmerene protiv civila".

Branilac je kao nedokazanu odbacio optužbu da je Đorđević učestvovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu progona Albanaca s Kosova, kao i da je takav plan postojao.

On je "aprsurdnom" nazvao tvrdnju tužilaštva da su vlasti Srbije tako želele da obezbede trajnu kontrolu nad pokrajinom, podsećajući da je Kosovo bilo u sastavu Srbije.

Za vreme rata 1999. godine, po odbrani, general Đorđević nije rukovodio dejstvima policije na Kosovu, već je to, po odluci ministra Stojiljkovića, bilo u nadležnosti Štaba MUP-a u Prištini, čiji je načelnik bio Sreten Lukić.

Po istoj optužnici, sud u Hagu je u februaru prošle godine na 22 godine zatvora nepravosnažno osudio bivšeg potpredsednika Vlade Jugoslavije Nikolu Šainovića, generala Vojske Jugoslavije Nebojšu Pavkovića i policijskog generala Sretena Lukića. Za pomaganje i podržavanje zločina nad kosovskim Albancima tada su na po 15 godina zatvora osuđeni bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić i komandant Prištinskog korpusa Vladimir Lazarević.

Svi su na presude uložili žalbe, a žalbeni postupak je u toku.

Milana Milutinovića, koji je 1999. bio predsednik Srbije, Tribunal je pravosnažno oslobodio krivice za zločine nad Albancima.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ratni zločini, Presuda

Ličnosti: Milan Milutinović, Nikola Šainović, Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević, Sreten Lukić, Nerma Jelačić, Dragoljub Đorđević, Vlastimir Đorđević, Čester Stemp

Institucije: Vojska Jugoslavije


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Dragin očekuje rekordan rod kukuruza (VIDEO)

    16. sep 2010.

    Čurug, Beta