emg home
RSS

Mirel: Srbija napredovala u reformama (VIDEO)

14. jul 2010. | 14:25

Izvor: Emg.rs

Zvaničnik Evropske komisije za proširenje Pjer Mirel pozdravio je danas napredak Srbije u sprovođenju reformi, borbi protiv organizovanog kriminala i regionalnoj saradnji, ali i zatražio od Beograda konstruktivan pristup problemu carina na Kosovu uz poštovanje rezolucije 1244.

“Pre svega pozdravljam donošnje statuta Vojvodine i formiranje nacionalnih saveta manjina i aktivnosti ombudsmana i povernika za informacije od javnog značaja”, rekao je Mirel posle sastanka Unapređenog stalnog dijaloga EU-Srbija.

       

On je posebno pozdravio reformu pravosudnog sistema, ističući da je ona bitna, teška, ali neophodna.

Takođe, Mirel je pohvalio poboljšanje regionalnih odnosa, potpisivanje sporazuma o ekstradiciji s Hrvatskom, sporazuma o saradnji s policijom Albanije i usvajanje deklaracije o Srebrenici i dolazak predsednika Srbije Borisa Tadića u Srebrenicu.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je naglasio da postoje otvorena pitanja dubine i brzine reformi, ali da će Srbija nastaviti reforme radi poboljšanja životnog standarda građana.

         

Kad je reč o carini s Kosovom, Đelić je podsetio da je Srbija potpisala sporazum CEFTA, dok je potpisnik u ime Kosova bio UNMIK. “Međutim, pre određenog vremena pokušana je jednostrana promena ugovora, što nije moguće bez sporazuma svih ugovornih strana”, kazao je Đelić.

On je rekao da je Misija Srbije pri UN tražila zvanično mišljenje pravnog odeljenja UN o tom pitanju i da se očekuje odgovor.

“Nesumnjivo, tražićemo sva pragmatična rešenja, ali koja ne prelaze veoma dobro poznate crvene linije naše politke koja je takva da mi nikada nećemo direktno ili indirektno priznati Kosovo”, naglasio je Đelić.

Sadražaj današnjeg sastanka Unapređenog stalnog dijaloga EU i Srbije, prema Đelićevim rečima, biće uključen u izveštaj Evropske komisije koji će biti podnet 10. novembra.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Carine, CEFTA, Evro-integracije

Lokacija: Kosovo, Carine, CEFTA

Ličnosti: Božidar Đelić, Pjer Mirel

Institucije: CEFTA, Unapređeni stalni dijalog EU-Srbija


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Dragin očekuje rekordan rod kukuruza (VIDEO)

    16. sep 2010.

    Čurug, Beta

Povezani naslovi