emg home
RSS

Milosavljević traži istragu o objavljivanju dokumenata

16. jul 2010. | 15:34

Izvor: Beta

 Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević zatražio je danas od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da utvrdi na koji način su u medijima objavljeni "navodni transkripti" razgovora lekara i predstavnika farmaceutskih kuća osumnjičenih za korupciju."Ministar unutrašnjih poslova (Ivica Dačić) ima ozbiljan razlog da upita direktora policije (Milorada Veljovića) kako je moguće da dokumenta u sred istrage odlaze u novine", rekao je Milosavljević i zapitao kako je moguće da tokom "ozbiljne istrage" dokumenta "cure u javnost".

Ministar je ocenio da je objavljivanje tih "navodnih" transkripata u istrazi protiv lekara sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i predstavnika više farmaceutskih kuća "dokaz da je društvo bolesno".

Prema pisanju dnevnog lista Pres, lekari Instituta za onkologiju i radiologiju, čije je rukovodstvo uhapšeno pre dve nedelje u policijskoj akciji "Kraba", dogovarali su se sa velikim farmaceutskim kompanijama koje će lekove i preparate davati pacijentima i za to uzimali velike sume novca. Taj list je objavio i navodne transkripte razgovora lekara i predstavnika farmaceutskih kuća.

Milosavljević je ponovio da je potrebno "dopuniti" Pravilnik o oglašavanju lekova po kome farmaceutske kuće ne bi imale uticaj na izbor predavača i program stručnih seminara.

"Svako stručno predavanje treba da sadrži i izjašnjavanje autora o potencijalnom sukobu interesa", rekao je Milosavljević govoreći o tome kako Pravilnik treba dopuniti.

Prema njegovom mišljenju, trebalo bi da farmaceutska industrija jednom godišnje objavi i sva plaćanja "koja je po zakonu obavila zdravstvenim profesionalcima u prethodnoj godini". 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi