emg home
RSS

Opozicija neće podržati izbor Šoškića za guvernera

20. jul 2010. | 09:09 13:54

Izvor: Emg.rs

Predstavnici opozicije su se na raspravi u Skupštini Srbije o izboru novog guvernera Narodne banke Srbije složili da ne mogu podržati predlog da Dejan Šoškić preuzme tu funkciju, pošto nisu upoznati sa njegovim programom.“Najmanje što smo očekivali je da se danas na ovom zasedanju pred nama pojave i  i novi kandidat i odlazeći guverner, pa da im direktno postavljamo pitanja o planovima novog i o uspešnosti prethodnog guvernera”, rekla je Jorgovanka Tabaković ispred Srpske napredne stranke.

Nada Kolundžija, šef poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju rekla je da je zadovoljna što u raspravi o izboru novog guvernera nema mnogo politizacije, ali da zahtevi koje iznosi opozicija nisu u skladu sa zakonom.

“Zahtev da na ovom zasedanju bude prisutan kandidat i priča o svom programu  nije u skladu sa zakonom o NBS koja mora biti nezavisna. Oni koji su ovlašćeni, predstavnici Vlade, razgovarali su sa kandidatom, pa su na osnovu toga i doneli odluku da ga predlože za mesto guvernera, a na Skupštini je da podrži ili ne tu odluku”, rekla je Kolundžija.

Predstavnici ZES-a su inače podržali predlog da Šoškić bude izabran za guvernera, jer smatraju da kao profesor Ekonomskog fakulteta koji se školovao u Americi ima veliko iskustvo i stručnost.

Oni su ukazali da će Šoškić unaprediti fiinansijsko poslovanje, napominjući i da je dobra promena Zakona koja omogućava da predsednik predlaže guvernera, jer je on izabran neposredno na izborima.

Predstavnici Srpske radikalne stranke smatraju da nema bitne razlike između Šoškića i odlazećeg guvernera koji je, po njihovim rečima, podneo ostavku zbog toga što je narko diler Darko Šarić oprao 1.350 miliona evra kroz domaće finansijske institucije, a nadležni organi nisu reagovali.

U SNS su takođe negativno ocenili Jelašića, jer je NBS od 2006. godine ostvarila gubitak od 376 miliona evra. “Problem sa oba guvernera je, kako su naveli, što Skupština nema kontrolu nad NBS, a to znači da je neko drugi sigurno ima, ali u sopstvenu korist", rekla je Jorgovanka Tabaković.
   

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi