emg home
RSS

Obradović: Očekujem da nova školska godina počne bez štrajka

21. jul 2010. | 12:27

Izvor: Emg.rs

Ministar prosvete Žarko Obradović očekuje da školska godina, uprkos najavama o štrajku, počne na vreme i najavio sastanak sa sindikatima u drugoj polovini avgusta.

Na sastanku sa Obradovićem i ministarkom finansija Dianom Dragutinović, Sindikat obrazovanja Srbije tražio je da umesto jednokratne pomoći od 5.000 dinara zaposlenima u prosveti budu povećane plate u septembru, oktobru i novembru.

“Ugrađivanje tog novca u strukturu zarada objektivno bi povećalo masu plata u mesecima koji dolaze, a pogotovo za sledeću godinu, što u ovom trenutku za Vladu nije prihvatljivo”, rekao je Obradović na konferenciji za novinare povodom dve godine rada tog ministarstva.

Obradović je podsetio da delegacija MMF-a dolazi u Srbiju u avgustu i najavio da će se predstavnici Ministarstva prosvete i Ministarstva finansija najverovatnije još jednom sastati sa sindikatima desetak dana pre početka školske godine.

On je rekao da Ministarstvo ne beži od razgovora o primanjima zaposlenih, ali da o tome treba razgovarati u kontekstu ukupne ekonomske situacije i finansijskih mogućnosti države.

U najvažnije rezultate Ministarstva prosvete u protekle dve godine Obradović je ubrojao usvajanje četiri zakona iz oblasti obrazovanja i izmene Zakona o visokom obrazovanju, sprovođenje akcija, organizaciju međunarodnih stručnih konferencija.

On je posebno istakao akcije podele besplatnih udžbenika đacima osnovnih škola, uvođenje Internet-priključaka u saradnji s Telekomom Srbija, nagrađivanje učenika generacije u zajedničkoj akciji s Politikom, a planirano je i da u novoj školskoj godini svaka škola ima informatički kabinet s najmanje 30 savremenih računara.

Dosta je učinjeno i na uključivanju romske dece u škole, a ciljevi inkluzivnog obrazovanja je da se uklone svi vidovi diskriminacije u školama i uključenje svih ranjivih grupa u obrazovni sistem, naveo je Obradović.

On je dodao da je u prvoj godini rada Ministarstva prosvete broj studenata u Srbiji porastao četiri odsto, a u drugoj 1,17 odsto, otvorena su odeljenja Ekonomskog i Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu u Medveđi, a predloženo je i otvaranje Visoke škole Vojnomedicinske akademije u Beogradu i Visoke škole Vojne akademije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Plate, Prosveta

Ličnosti: Diana Dragutinović, Žarko Obradović

Institucije: Ministarstvo prosvete Srbije, Ministarstvo finasija Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>
  • Otvorena saobraćajnica u Pirotu (VIDEO)

    21. sep 2010.

    Pirot, Beta

Povezani naslovi