emg home
RSS

Miodrag Babić, direktor Hemofarma, za Ekonom:east

Srbija treba da izvozi sofisticiranije proizvode

22. jul 2010. | 13:39

Izvor: Emg.rs

Miodrag Babić, predsednik koncerna Hemofarm, rekao je da bi za Srbiju bilo dobro da ima veći izvoz od uvoza lekova, ali da su za to potrebni fini mehanizmi koji će obezbediti zaštitu domaćim proizvođačima, po uzoru na onu kojom zemlje EU štite svoje tržište.

"Ključne sirovine na koje plaćamo carinu od pet do 10 odsto su specifične i nema mogućnosti da se zamene za nešto drugo ili zloupotrebe. Nekada smo imali i vraćanje carina za izvoz, koje sada ne postoji. Nema ni vraćanja PDV-a za proizvođača koji je pretežni izvoznik. Takođe, možete imati povoljno kreditiranje izvoznika, kroz beskamatne kredite ili kredite s minimalnom kamatom. To su sve fini mehanizmi. Na sve to dolaze standardizacija, koja treba da štiti od nelojalne i nekorektne konkurencije, i mere protiv dampinga, na koje takođe država ima pravo”, rekao je Babić za Ekonom:east.

Babić je rekao da domaća industrija lekova ne traži privilegije, već samo da bude dovedena u isti položaj s konkurencijom uvoznika. “Trebalo bi, s druge strane, pogledati opterećenje koje ima domaća industrija. Za gotov lek je PDV osam odsto, a za farmaceutske sirovine 18. Mi plaćamo PDV kad otpremimo lekove, a vidite s kolikim zakašnjenjem ga naplaćujemo. Plaćamo carinu na sirovine pet do 10 odsto, a na uvoz gotovih lekova carina nikad nije bila veća od jedan odsto. Kad to sve imate u vidu, skuplje je proizvoditi ovde, nego uvoziti lekove“, naveo je Babić.

“S druge strane, za izvoz u EU, naši lekovi moraju ići na reatestiranje, iako je proizvođača već proverila i sertifikovala inspekcija iz neke od zemalja EU. To je suptilan način da vas drže podalje, da vam nametnu standarde, da imate troškove i da bi bili u egalu s lokalnom konkurencijom“, dodao je on.

Babić naglašava da za Srbiju nije svejedno da li će izvoziti lekove ili rezanu građu i maline i da treba da teži izvozu proizvoda višeg stepena prerade i sofisiciranijih proizvoda. “S druge strane, ako mislimo da treba fiksirati kurs dinara, onda treba samo nađemo još ujku iz Amerike da nam šalje te devize“, rekao je Babić.

Govoreći o poslovnim rezultatima Hemofarma, on je rekao da objektivno dobar rezultat u prvih šest meseci kvare problemi s nelikvidnošću veledrogerija. Problem je, prema njegoim rečima, postojao i prošle godine, ali je u 2010. još značajniji, pa je Hemofarm sada više izložen riziku u zemlji nego na izvoznim tržištima.

“Pokušavamo da pariramo situaciji restriktivnijim pristupom u isporukama, ali to, s druge strane, znači i smanjenje prodaje i manju zaradu na domaćem tržištu. S obzirom na to da Hemofarm veći deo poslovanja zasniva na izvozu, to ne može da nas ugrozi, ali će nam sigurno pokvariti zasluženo dobar rezultat“ , kaže Babić.

Odgovarajući na pitanje o sukobu s Mlađanom Dinkićem, ministrom ekonomije, povodom kredita Fonda za razvoj koji je kasnio za Hemofarm, Babić je rekao taj konflikt prećutno razrešen. “Nisam hteo da ulazim dalje u diskusiju, samo sam rekao da više nećemo tražiti subvencionisani kredit od Fonda za razvoj, iako smo stvarno mislili da i nama pripada”, rekao je Babić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi