emg home
RSS

Centar Oblasne kontrole letenja biće završen 10. oktobra (VIDEO)

22. jul 2010. | 14:45

Izvor: Tanjug

Nova zgrada Centra oblasne kontrole letenja Beograd biće završena 10. oktobra ove godine, šest meseci pre roka, izjavio je danas ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i ocenio da je izgradnja tog objekta klasični primer kako treba raditi objekte po svetskim standardima."Novu zgradu kontrole leta, koja se nalazi kod aerodroma 'Nikola Tesla', projektovalo je pet firmi, a radove su izvodile četiri strane i četiri domaće kompanije", izjavio je Mrkonjić novinarima posle obilaska radova na zgradi u neposrednoj blizini beogradskog aerodroma.

Predsednik upravnog odbora Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore Nikola Stankov rekao je da je zgrada više od 80 odsto završena. Kada bude gotova, imaće oko 9.000 kvadratnih metara korisne površine, a vrednost investicije je oko 1,08 milijardi dinara.

   Radovi na zgradi su započeti u martu 2009. godine i trebalo je da traju 24 meseca, napomenuo je Stankov.

"Novi Centar oblasne kontrole leta, kada bude završen, kontrolisaće prelete aviona preko teritorija Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i delom Hrvatske", objasnio je Stankov i dodao da će nova oprema omogućiti praćenje većeg broja aviona nego do sada.

Stankov je naveo podatak da je 2. jula ove godine zabeleženo 2.227 preleta aviona nad Srbijom - u jednom danu, što je 100 odsto više nego u isto vreme 2004, napominjući da se u predstojećoj turističkoj sezoni očekuje i do 2.300 preleta dnevno.

Radove na zgradi izvodi domaći konzorcijum koji čine firme "Projektomontaža", "Deneza M inženjering", "Telefonija" i "Ratko Mitrović".

Zgrada ima tri nivoa i podrumske prostorije, u kojima su smeštena dva nezavisna sistema za napajanje strujom, potpuno nezavisne sisteme za grejanje i hlađenje prostirija, a njena konstrukcija može da izdrži zemljotres do nivoa kataklizme, naveo je Stankov i dodao da, u slučaju požara, službenici u operativnoj sali mogu da izdrže tri sata do početka evakuacije.

On je najavio da će za dve nedelje početi obuka oko 250 kontrolora leta, koja će trajati tri meseca.

Mrkonjić je obišao operativnu salu, površine oko 800 kvadratnih metara, u kojoj će u jednoj smeni raditi 50 kontrolora na 44 računara i danonoćno pratiti i voditi prelet vazduhoplova kroz vazdušni prostor Srbije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi

  • Saradnju Jata i Motenegroairlinesa dogovorile dve vlade

    16. septembar 2010. 16:09 |

  • Avio kompanije očekuju profit od 8,9 milijardi dolara

    21. septembar 2010. 11:09 |

  • Odložena primena odluke o zimskim gumama

    20. septembar 2010. 13:09 |