emg home
RSS

Privedeni osumnjičeni za napad na Pančića

03. avgust 2010. | 11:29 15:44

Izvor: Emg.rs, Beta

Policija privela dva osumnjičena za napad na novinara Teofila Pančića. Reč je o devetnaestogodišnjaku i osamnaestogodišnjaku, pripadnicima ekstremističkih organizacija. Ivica Dačić obećava zaštitu svim građanima, naročito novinarima. NUNS traži hapšenje nalogodavaca.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je policija uhapsila Danila Žuža i Miloša Mladenovića iz Beograda i odredila im zadržavanje do 48 sati, posle čega će ih sprovesti istražnom sudiji.

Dačić je rekao da je identitet osumnjičenih utvrđen na osnovu DNK-a analize, pošto su na predmetu kojim je Pančić pretučen nađeni tragovi DNK napadača. On je dodao da je bilo teško utvrditi identitet počinilaca jer su ih sigurnosne kamere na okolnim zgradama u Zemunu gde se dogodio incident snimile s leđa. "Bila je neophodna pomoć svih koji su bili neposredni svedoci ili su imali bilo koja druga saznanja", kazao je Dačić.

"MUP će i dalje štititi građane, novinare posebno zbog toga što obavljaju specifičnu delatnost od javnog interesa i veoma često su zbog obavljanja te delatnosti izloženi raznim oblicima nasilja", poručio je Dačić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da je mladićima rođenim 1991. i 1992, pripadnicima ekstremističkih grupa, određeno policijsko zadržavanje i da će danas biti izvedeni pred istražnog sudiju.

Pančić je pretučen 24. jula u autobusu u Zemunu i zadobio je kontuziju lobanje i povrede ruku.

Protiv dvojice osumnjičenih za napad na Teofila Pančića Republičko javno tužilaštvo je podnelo zahtev za istragu i za pritvor.

Šef kabineta Republičkog javnog tužioca Vladimir Đorđević rekao je agenciji Beta da su oni osumnjičeni za ugrožavanje sigurnosti i nasilničko ponašanje. Prema izmenama Zakona o krivičnom postupku, kazna za ta krivična dela je do osam godina zatvora.

"Napadi na novinare se neće tolerisati i protiv izvršioca ovih krivičnih dela će se tražiti najstroža kazna", rekao je Đrođević i dodao da je zahtev za sprovođenje istrage protiv Mladenovića i Žuže podnelo Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

 

NUNS: Otkriti nalogodavce

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravilo je hapšenje i zatražilo od policije da otkrije nalogodavce napada. "NUNS očekuje da nasilnici budu adekvatno kažnjeni, ali i da budu identifikovani i još strože kažnjeni nalogodavci", navodi se u saopštenju.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović ocenio je da uhapšeni najverovatnije nisu znali koga su pretukli i da bi zbog toga trebalo utvrditi ko je naredio napad i zašto.

Ombudsman zadovoljan zbog hapšenja napadača na Pančića

Zaštitnik građana Saša Janković pozdravio je danas "efikasnost policije" pri nalaženju i hapšenju osoba za koje se sumnja da su pretukle novinara Teofila Pančića.

"Napad na novinara je napad na sve koji čitaju, žele da se informišu i budu aktivni članovi društva u kome žive", ocenio je Janković, a prenosi Kancelarija zaštitnika građana.

Janković je izrazio posebnu zabrinutost jer je potvrđeno da je Pančić "napadnut smišljeno, zbog toga ko je i šta radi".

Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija su obaveštavali zaštitnika građana o istrazi, što potvrđuje da su oni "svesni šireg značaja novinarske profesije i javnog interesa koji postoji u zaštiti novinara", navodi se.

Ipak, Janković je ponovo upozorio na značaj slobode medija, koja "ne može postojati ako su istaknuti novinari laka meta za napad".

Zaštitnik građana je dodao da je obaveza države da ne ugrožava slobodu medija, kao i da obezbeđuje uslove za razvoj slobodnog novinarstva.

NDNV traži da se otkriju nalogodavci napada

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je danas, posle hapšenja osumnjičenih za napad na novinara Teofila Pančića, da se ispitaju motivi napada i nalogodavci.

"Zahtevamo da napadači budu najstrože kažnjeni, ali da nalogodavci i inspiratori ne smeju, kao mnogo puta do sada, ostati neotkriveni i nekažnjeni", ukazuje NDNV u saopštenju.

NDNV je podsetio da u Srbiji do sada nije razrešeno ni jedno ubistvo novinara, kao ni mnogobrojni napadi na njih.

"Očekujemo da će ubice, batinaši, nalogodavci i insipiratori svih zločina nad novinarima pod hitno biti otkriveni", piše u saopštenju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Hronika

Ličnosti: Vladimir Đorđević, Ivica Dačić, Saša Janković, Miloš Mladenović, Vukašin Obradović, Teofil Pančić, Danilo Žuž

Institucije: Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Republičko javno tužilaštvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Kancelarija zaštitnika građana


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>