emg home
RSS

Teofil Pančić pretučen metalnom šipkom

25. jul 2010. | 10:42 23:57

Izvor: Emg.rs

Teofil Pančić, kolumnista nedeljnika Vreme, napadnut i pretučen metalnom šipkom sinoć oko 23.00 u gradskom autobusu u Zemunu. Pančiću u bolnici konstatovani kontuzija lobanje i povrede na desnoj ruci.

Beogradska policija je saopštila da čini sve da nađe osobe koje su pretukle Pančića. U saopštenju policije se navodi da su Pančića sinoć kada je ulazio u autobus broj 83, oko 23.00, napale dve nepoznate osobe na autobuskom stajalištu u Ulici Glavna, ispred broja 42.

"Napadači, koji su iza Pančića ušli u autobus pun putnika, počeli su da ga udaraju u predelu glave i desne ruke i posle dvadesetak sekundi izašla iz autobusa, koji je i bio na stajalištu", navodi se u saopštenju.

Nepoznate osobe su otrčale Glavnom ulicom u pravcu pozorišta Madlenianum, a na pločniku stajališta autobusa nađena je metalna šipka.

Policajci su odvezli Pančića u Kliničko-bolnički centar Zemun, gde mu je ukazana lekarska pomoć i konstatovane lakše telesne povrede, saopštava policija.

Redakcija lista Vreme zahteva od nadležnih da napadače identifikuju, uhapse i privedu pravdi.

   

Pančić: Razlog za napad u mom profesionalnom angažmanu

Teofil Pančić je izjavio da motiv za napad može biti samo njegov preofesionalni angažman. On je za B92 rekao da mu napadači ništa nisu rekli, niti su od njega bilo šta uzeli, ali da je uveren da nije slučajna žrtva.

"Mogu samo da nagađam šta mogu biti razlog i motiv pošto se ne bavim nikakvim mutnim radnjama u životu, niti bilo kome šta dugujem, niti imam bilo kakve kontakte s podzemljem ili bilo čime drugim",
rekao je on.

 

NUNS: Policija što pre da uhapsi napadače

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović pozvao je ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića da učini sve kako bi što brže bili nađeni napadači.

"Napad na Pančića je samo posledica društvene atmosfere u kojoj je postalo uobičajeno da novinari budu ubijani, da im bude prećeno, da budu premlaćivani, a da počinioci ostanu ili nepoznati ili nekažnjeni", rekao je on.

Prema njegovim rečima, NUNS se ovog puta neće zadržati samo na saopštenjima ili protestima. "Tražićemo od ministra unutrašnjih poslova da u najkraćem roku ili otkrije počinioce ovog dela i da oni budu što pre izvedeni pred pravosudne organe ili da on podnese ostavku", rekao je Obradović.

Predsednik NUNS-a je podsetio na pokušaj ubistva novinara Dejana Anastasijevića i dodao da su na udaru najekstremnijjih snaga u društvu upravo novinari koji su najkritičniji u svom radu. "Mislim da slučaj s Pančićem može biti okarakterisan na isti nači. Država mora da učini sve da zaštiti novinare jer, zaista, postali smo meta za odstrel bez zaštite", rekao je on.

 

UNS osudio napad

Udruženje novinara Srbije osudilo je napad na Pančića i zatražilo od policije da nađe napadače i javnosti u najkraćem roku saopšti rezultate istrage.

"UNS je uveren da taj napad ima veze s novinarskim poslom Teofila Pančića i poziva tužilaštvo da postupi u skladu sa izmenjenim Krivičnim zakonikom, koji predviđa strože kazne za napade na novinare", navodi UNS.

"UNS apeluje na svedoke da se jave policiji i pomognu da siledžije budu otkrivene i kažnjene. UNS traži od policije da u najkraćem roku saopšti rezultate istrage", navodi se u saopštenju.

Napad su osudili i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Komitet pravnika za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Žene u crnom, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

27. jul 2010. 08:53:18

| Boza Bogdanovic

0

U Srbiji je sve mnogo skuplje nego u drugim drzavama. Jedino je goli zivot "jeftin". O, Srbijo, Srbijice, buduci omanji Pasaluku, mnogo si jadna i bedna. Boza Bogdanovic, Bor

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>