emg home
RSS

Arhiva vesti

Zukorlić: Autonomija Sandžaka se mora dogoditi

24. avgust 2010. | 11:59

Izvor: Beta

Grad: Novi Pazar

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio da se autonomija Sandžaka mora dogoditi i da je katastrofalan odnos beogradskog režima prema Bošnjacima uobičajena pojava.

"Žalosno je da je to stalna politika Beograda prema Bošnjacima, nezavisno jesu li na vlasti proevropske ili neke druge snage. Ono što je vrlo loše jeste da se taj odnos predstavlja kao normalan. Na primer, pomoćnik ministra za ljudska prava kaže da su Bošnjaci specifični i da za njih moraju postojati posebni zakoni. To je rasistička izjava", izjavio je Zukorlić za Dnevni avaz.

Na pitanje koliko režim Srbije gura Bošnjake u autonomiju, Zukorlić je rekao da već nekoliko godina ukazuje na nadolazeće probleme i opasnosti, praveći paralele s nekim pojavama na Kosovu. "Moj akcenat je bio na slično ponašanje režima danas na Sandžaku s nekim elementima ponašanja na Kosovu ranije. A to znači nespremnost da se priznaju problemi i da se oni rešavaju. Kada se god ukaže na probleme, upre se prstom u nekog domaćeg neprijatelja s navodnom stranom zaverom. To je isti put. Nema razlike između Miloševićevog i sadašnjeg režima Srbije", rekao je Zukorlić.

On je istakao da su Bošnjaci u Sandžaku jedini evropski narod koji nema nacionalnu državu. "Želimo normalnu autonomiju u okviru postojećih suverenih država, ali gde će postojati minimum prava na odlučivanje o sebi na nivou te regije. To je nešto što je u skladu sa evropskim regionalizmom, sa intencijom evropske reorganizacije i decentralizacije. Ništa mimo toga. To je u skladu s demokratskim načelima i evropskim konvencijama", poručio je Zukorlić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Društvo

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Muamer Zukorlić

Institucije: Islamska zajednica u Srbiji


Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>