emg home
RSS

Arhiva vesti

Krivična prijava zbog ratnih zločina na Kosovu

25. avgust 2010. | 12:32

Izvor: Emg.rs

Fond za humanitarno pravo podneo krivičnu prijavu protiv više nekadašnjih pripadnika Vojske Jugoslavije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije zbog ratnih zločina nad Albancima u selima u opštini Peć 1998. i 1999.

Prijava je podneta protiv nekadašnjeg komandanta 125. motorizovane brigade VJ Dragana Ž, načelnika štaba te jedinice Đorđa N, komandanta 177. vojno-teritorijalnog odreda VJ Toplice M, nekadašnjeg starešine SUP-a u Peći Radoslava B, inspektora policije u toj stanici Bata B. i više drugih pripadnika VJ, MUP i kriminalnih grupa koje su, kako se u saopštenju navodi, bile pod kontrolom VJ i MUP-a Srbije.

U krivičnoj prijavi se navodi da su starešine Vojske i Policije odgovorne za ubistva 49 Albanaca, pljačkanje, paljenje i rušenje albanskih kuća, mučenje, zastrašivanje i proterivanje albanskog stanovništva iz sela u opštini Peć. Najteži zločini počinjeni su 14. maja 1999, kad su srpske snage u uniformama VJ, kako se sumnja, u selu Zahać zaustavile konvoj proteranih Albanaca i sa kamiona i traktora izdvojili i zadržali 18 osoba, od kojih je kasnije ubijeno 17.

Istog dana, kako se navodi, srpski vojnici su u selu Pavljane proterali albanske civile, pljačkali i palili njihove kuće, a ubijeno je i 10 albanskih civila.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

26. avgust 2010. 10:07:03

| Србин

0

Живео Чеда Беда и његова антисрпска банда!

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>