emg home
RSS

Ilves: Vreme za naredni korak u integraciji Srbije u EU

13. septembar 2010. | 14:50

Izvor: Beta

Predsednik Estonije Tomas Hendrik Ilves rekao je danas u razgovoru sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Talinu da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i da je sada pravi trenutak za naredni korak u procesu integracije."Sada je pravi trenutak za naredni korak na putu integracije Srbije. A taj korak je odluka Saveta ministara spoljnih poslova Evropske unije da srpski zahtev za pristupanje proslede Evropskoj komisiji koja onda treba da iznese svoje mišljenje", rekao je Ilves.

U razgovoru sa Tadićem koji je danas počeo prvu zvaničnu posetu Estoniji, Ilves je dodao da je "budućnost Srbije u Evropskoj uniji gde integracija oko zajedničkih vrednosti omogućava državama članicama da uživaju u miru i prosperitetu zahvaljujući jačanju demokratije, ljudskih prava i vladavine zakona".

Ilves je takođe rekao da je napredovanje Srbije na evropskom putu od kada je pre gotovo godinu dana podnela zahtev za kandidaturu "jasna indikacija njene posvećenosti" tom cilju.

Kad je reč o Kosovu, estonski predsednik je pozdravio nedavno usvojenu rezoluciju o Kosovu u Generalnoj skupštini UN i spremnost EU da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine.

"Pozdravio sam vašu izjavu predsedniče Tadiću nakon mišljenja Međunarodnog suda o nezavisnosti Kosova kada ste rekli da će Srbija nastaviti da se kreće ka EU i da je Uniji potrebna Srbija koja je u stanju da kosovsko pitanje reši na konstruktivan način", rekao je Ilves.

On je dodao da su "ključne reči ovde kao i drugde u EU dobri odnosi sa susedima, regionalna saradnja i dijalog".

Predsednici Estonije i Srbije složili su se da su političke i privredne veze dve zemlje značajno ojačale poslednjih godina.

Kako se dodaje na sajtu estonskog predsednika, postoji značajna saradnja Talina i Beograda u oblasti informacione i komukacione tehonologije kao i u tehonologiji obrade nafte.

Tadić će tokom dvodnevne posete Estoniji razgovarati i sa premijerom Andrusom Ansipom i predsednicom parlamenta Ene Ergmom.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evrointegracije

Ličnosti: Boris Tadić, Tomas Hendrik Ilves


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Dragin očekuje rekordan rod kukuruza (VIDEO)

    16. sep 2010.

    Čurug, Beta