emg home
RSS

Gligorov: Privredni oporavak Srbije će biti spor

20. septembar 2010. | 13:18

Izvor: Beta

Ekonomista Vladimir Gligorov ocenio da će privredni oporavak Srbije biti spor i da nema osnova za optimistička očekivanja.

Ako je u prvoj polovini godine možda počelo da se pomalja uverenje da će doći do zaokreta, sad je jasno da ga nema i usled toga su očekivanja privrednika pogoršana, kazao je on za Magazin Biznis.

Gligorov je naveo da prodaja u Srbiji stagnira, obaveze preduzeća se ne smanjuju, dok cene i kamate rastu uz veoma spor oporavak od ekonomske krize i najavu fiskalne konsolidacije uz stalan pad zaposlenosti. "To sve znači da će domaća tražnja u dužem periodu biti slaba", kazao je on.

Prema rečima Gligorova, srpskim kompanijama ostaje plasman na strano tržište, ali je za to tek potrebno razviti proizvodnju konkurentne robe, za šta su potrebna sredstva, kreditna i investicijska, kojih nema.

"Privredna politika je neinventivna i uglavnom se koriste pasivne mere, dakle subvencioniše se, i to selektivno, ali se ništa ne čini na promeni uslova privređivanja i ne otvaraju se mogućnosti za nove preduzetnike", kaže on.

Gligorov je ocenio i da u Srbiji nema ni ideja niti strategije novog ekonomskog razvoja, ističući da to što se priča o novoj strategiji nije dovoljno konkretno, niti se vidi da se primenjuje kroz mere. "U ovom času postoji samo jedna strategija: smanjenje realnih troškova rada, pre svega kroz devalvaciju dinara, i iščekivanje stranih investitora kojima bi to trebalo da pogoduje. Nešto se ulaže u infrastrukturu, ali to ide sporo i neujednačeno", rekao je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ekonomska kriza

Ličnosti: Vladimir Gligorov


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi