Trendovi
Preporuke za ishranu u hladnim danima
Beogradski Zavod za javno zdravlje preporučio je građanima da pojačaju obroke u odnosu na uobičajenu ishranu jer su energetske potrebe organizma za normalno funkcionisanje veće zbog izuzetno niskih spoljnih temperatura. Preporučuju se obavezan doručak ujutro i pravilna raspodela hrane u dnevne pojedinačne obroke, tri glavna i jedna do dve voćne užine. Važno je da ishrana bude rasnovrsna i da se jede sezonsko voće i povrće, kao što su pomorandže, mandarine, grejpfrut, nar, kivi, jabuke, brusnica, bundeva, kupus, paprika i peršun, koji su dobar izvor vitamina C, ali i drugih materija neophodnih za održavanje zdravlja. Cink, kojim su bogate riba, jaja, mleko i žitarice, takođe ima važnu ulogu u borbi protiv infekcija. Namirnice bogate flavonoidima, a to su crveni luk, šargarepa i brokoli, crveno i narandžasto voće, orasi, mahune, jabuke, kruške se takođe preporučuju. Potrebno je unositi više kalcijuma i to konzumiranjem mleka i mlečnih proizvoda, dovoljno tečnosti, najbolje sokove od sveže ceđenog voća, i tople čajeve, supe i čorbe. Izbegavati hladne napitke, ali i vrele jer i to može ugroziti zdravlje.
Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.
Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.
Komentari (0)
Unestite tekst komentara: