emg home
RSS
Ekonom:east magazin

Ekonom:east magazin, Broj 611-612, 16. februar 2012.

Trendovi

Preporuke za ishranu u hladnim danima

Beogradski Zavod za javno zdravlje preporučio je građanima da pojačaju obroke u odnosu na uobičajenu ishranu jer su energetske potrebe organizma za normalno funkcionisanje veće zbog izuzetno niskih spoljnih temperatura. Preporučuju se obavezan doručak ujutro i pravilna raspodela hrane u dnevne pojedinačne obroke, tri glavna i jedna do dve voćne užine. Važno je da ishrana bude rasnovrsna i da se jede sezonsko voće i povrće, kao što su pomorandže, mandarine, grejpfrut, nar, kivi, jabuke, brusnica, bundeva, kupus, paprika i peršun, koji su dobar izvor vitamina C, ali i drugih materija neophodnih za održavanje zdravlja. Cink, kojim su bogate riba, jaja, mleko i žitarice, takođe ima važnu ulogu u borbi protiv infekcija. Namirnice bogate flavonoidima, a to su crveni luk, šargarepa i brokoli, crveno i narandžasto voće, orasi, mahune, jabuke, kruške se takođe preporučuju. Potrebno je unositi više kalcijuma i to konzumiranjem mleka i mlečnih proizvoda, dovoljno tečnosti, najbolje sokove od sveže ceđenog voća, i tople čajeve, supe i čorbe. Izbegavati hladne napitke, ali i vrele jer i to može ugroziti zdravlje.


Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: