emg home
RSS
Ekonom:east magazin

Ekonom:east magazin, Broj 611-612, 16. februar 2012.

Grčka i sudbina EU

Odisejeva avantura Evropljana

Autor: Zdravko L. Dragaš

U javnim službama biće otpušteno 15.000 radnika ove godine, a ukupno njih 150.000 u naredne četiri. Ukidaju se ugovori o stalnom zaposlenju, a naknada za nezaposlene se smanjuje sa 460 na svega 360 evra. Zdravstvu se oduzima 1,1 milijarda evra. Na penzijama će se uštedeti 300 miliona evra. Odobren je otpis obaveze prema privatnim poveriocima u vrednosti od 100 milijardi evra. Da li je sve to moguće izvesti? Evropljani u to veruju. Grci nikako

Sudbonosnim glasanjem u parlamentu prošlog vikenda Grčka je prihvatila postavljene uslove za dobijanje pomoći, neophodne kako bi prevladala najkritičniji dan svoje novije istorije.

To je 20. mart, kada konačno ističe rok vraćanja dospele obaveze od 14,5 milijardi od ukupno, u ovom trenutku, 350 milijardi evra. Cena je, međutim, visoka jer su u centru Atine paljene zgrade, istorijski spomenici, prodavnice, kafei i bioskopi, a u okolnim ulicama podignute barikade, dok su partije vladajuće koalicije povukle 43 mandata svojih poslanika koji su odbili da glasaju. Grčka je definitivno pocepana zemlja i sada je veliko pitanje šta je njena budućnost.


Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: