emg home
RSS
Ekonom:east magazin

Ekonom:east magazin, Broj 611-612, 16. februar 2012.

Poslovne vesti

NIS

Dobit 40,6 milijardi dinara

Naftna industrije Srbije (NIS) objavila je da je nezavisna revizorska kuća Prajsvoterhaus Kupers (PricewaterhouseCoopers, PWC) potvrdila tačnost finansijskih rezultata te naftne kompanije za 2011. “Nezavisni revizor PWC izdao je čisto, nekvalifikovano, revizorsko mišljenje, kojim potvrđuje tačnost i objektivnost bilansnih pozicija u finansijskim izveštajima za 2011. godinu i neto dobit od 40,6 milijardi dinara”, navodi se u saopštenju NIS. Kako se ističe, NIS je uspeo da u izuzetno kratkom roku sumira ostvarene rezultate i objavi finansijske podatke za 2011. godinu, što je pre svega rezultat politike transparentnog izveštavanja i primene najbolje međunarodne prakse u primeni korporativnog upravljanja. Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko objavio je u petak 10. februara da je ta naftna kompanija u prošloj godini imala neto dobit od 40,6 milijardi dinara, što je za 146 odsto više nego u 2010. godini.

Div, Kameleon i Niška mlekara

Novih 412 radnih mesta u Svrljigu

Kompanije „Div”, „Kameleon” i Niška mlekara u narednom periodu će u Svrljigu otvoriti ukupno 412 novih radnih mesta i investirati oko 18,5 miliona evra, zahvaljujući Programu podrške direktnim investicijama. Kako se navodi u saopštenju iz kabineta potpredsednice Vlade Srbije za privredu i regionalni razvoj Verice Kalanović, tim kompanijama su danas u Svrljigu uručeni Ugovori o podsticanju investicija. „Nastavljamo sa programom za podsticanje investicija koji će omogućiti posao za više od 400 ljudi u Svrljigu, jednoj od najsiromašnijih opština u Srbiji. Država protiv krize može da se bori samo ako se zapošljavaju ljudi, ako se investira, ako imamo izvoz i ako podižemo konkurentnost”, kazala je Kalanovićeva. U saopštenju URS-a se navodi da će u Svrljig Niška mlekara uložiti 580.000 evra i uposliti 52 nova radnika, tekstilno preduzeće „Kameleon” uložiće blizu 550.000 evra i zaposliti 60 radnika, dok će mašinska industrija „Div” uložiti 17,3 miliona evra i zaposliće 300 novih radnika.

Nacionalna razvojna banka Brazila

Spremni da ulože 300 miliona evra u Srbiju

Nacionalna razvojna banka Brazila spremna je da investira više od 300 miliona evra u Srbiju, saopštilo je Ministarstvo za energetiku i infrastrukturu. Kako se navodi, to je saopštio ambasador Brazila u Beogradu Alešandre Neto na sastanku s ministrom za infrastrukturu Srbije Milutinom Mrkonjićem i predsednikom brazilske kompanije Zagope za Evropu Remom Brunelijem (Brunelli). „Smatram da je veoma značajno da brazilske kompanije u najbržem mogućem roku pronađu značajno mesto u razvoju infrastrukture (u Srbiji) s obzirom na povoljne okolnosti, gotove projekte i veliku spremnost Nacionalne razvojne banke da investira preko 300 miliona evra”, rekao je Neto. Na sastanku u Ministarstvu za infrastrukturu Srbije je, precizira se, razgovarano o direktnom učešću brazilske građevinske kompanije u tenderskoj proceduri na izgrednji Koridora 11, kao i u realizaciji projekta Beogradskog železničkog čvora.

eKapija

Aurea 2012

Poslovni portal eKapija će krajem marta, po četvrti put za redom, izabrati investiciju godine u Srbiji. Zainteresovane kompanije za nagradu “Aurea 2012” mogu se prijaviti popunjavanjem formulara koji je dostupan na stranici www.aurea.rs. Mogu se kandidovati kompanije koje su u prethodnoj kalendarskoj godini realizovale inovativan, društveno koristan i finansijski isplativ projekat u Srbiji. Nakon analize pristiglih prijava, projekti koji uđu u uži izbor ovogodišnjeg takmičenja biće predstavljeni na portalima www.ekapija.com i www.aurea.rs. Osim glavne nagrade, biće dodeljena i dva specijalna priznanja: za inovativnost i društvenu korisnost. Rok za prijavu projekata je 24. februar 2012.

Klub privrednih novinara

Poslovni potez 2011. kupovina Fructala

Klub privrednih novinara za najbolji poslovni potez u Srbiji 2011. proglasio je Nectarovu kupovinu Fructala, a za poslovnog čoveka godine izabrao predsednika Alco Group Miroljuba Aleksića. Na svečanosti u Privrednoj komori Srbije, za kompaniju godine je proglašena Naftna industrija Srbije, a Komercijalnoj banci pripalo je priznanje za najbolju banku 2011. Direktoru Poljorivredne korporacije Beograd Rajku Mandiću dodeljena je nagrada za mladog menadžera godine. Na predlog novinara koji prate kulturu, žiri Kluba privrednih novinara danas je u PKS-u dodelio priznanje za menadžera godine i Draganu Bjelogrliću, za afirmaciju kinematografije Srbije. Zlatno pero, koje se tradicionalno dodeljuje za privredno novinarstvo, dodeljeno je novinarima Blica i Presa Suzani Lakić i Nataliji Sekulić.


Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: