emg home
RSS

Josipović očekuje brzu istragu poslovanja Hypo Alpe Adria

15. avgust 2010. | 15:48 11:25

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da očekuje brzu akciju u raščišćavanju afere banke Hypo Alpe Adria čiji je bivši predsednik Uprave Volfgang Kulterer u petak uhapšen u Austriji.


Posebno odeljenje austrijske policije za istragu afere Hypo Alpe Adria je prošlog proleća ocenilo da je u vreme dok je Kulterer bio šef, iz bilansa banke "nestalo" najmanje 100 miliona evra, od čega je deo završio u zemljama Zapadnog Balkana.

Prema ranijim navodima medija, veliki deo rizičnih kredita završio je u Hrvatskoj, kao i u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Josipović je rekao da očekuje da će hrvatsko pravosuđe i policija "vrlo ozbiljno i temeljito prikupiti informacije" povezane sa skandalom koji se već istražuje u Nemačkoj i Austriji.

"Očekujem ono što i svi - da se konačno raščisti pitanje Hipo Banke u Hrvatskoj", rekao je Josipović.

Predsednik je naglasio da, za sada, "nagađamo o događajima koji su sasvim sigurno problematični i koje treba rasvetliti - od tranzicije i privatizacije, do ovih pojedinih poslovnih poteza, u kojima sumnjamo da su država i društvo bili na velikoj šteti".

Na pitanje novinara o eventualnom oporezivanju banaka, Josipović je rekao da "ceo poreski sistem treba preispitati i to na način da oni koji više imaju - više i participiraju", te treba "da se oporezuje imovina, dividende, pa možda i neki posebni poslovi, poput banaka".

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izrazila je danas uverenje da će hrvatsko državno tužilaštvo biti uključeno u istragu o slučaju bivšeg šefa banke Hypo Alpe Adria Volfganga Kulterera uhapšenog u Austriji zbog nezakonitog poslovanja banke na Balkanu.

Ona je za Hrvatsku televiziju (HRT) rekla da će s obzirom na dugogodišnji niz informacija i poluinformacija o malverzacijama slučaju bivšeg šefa Hypo Alpe Adria biti posvećena posebna pažnja.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Banke, Policija

Lokacija: Hrvatska

Ličnosti: Jadranka Kosor

Kompanije: Hypo Alpe Adria banka


Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi