emg home
RSS

Arhiva vesti

Počelo suđenje Jociću za ubistvo Pukanića i Franića

20. april 2010. | 15:45 21:04

Izvor: Beta

Suđenje Sretenu Jociću za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića počelo je danas Posebnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu, čitanjem optužnice.

Optuženi Sreten Jocić, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović dovedeni su u zgradu suda pod snažnim merama obezbeđenja.

Predsednik sudskog veća je Vladimir Vučinić, a članovi Nada Zec i Siniša Petrović, dok optužnicu zastupa zamenik tužioca za organizovani kriminal Jovica Jovanović.

Pre čitanja optužnice, Jocić je pri davanju ličnih podataka rekao da ima petoro dece i da je po zanimanju privrednik, vlasnik preduzeća Hemisfera i da ostvaruje prosečne mesečne prihode od 2.000 evra.

Naveo je da je osuđen u Holandiji 1991, kad je pucao na holandsku policiju. "Napali su mi kuću u Holandiji i hteli su da me uhapse zbog ubistva, pa sam pucao, ali nikog nisam pogodio. Za to ubistvo sam oslobođen, ali sam za pucanje na policiju osuđen na tri godine zatvora", rekao je on.

On je naveo i da je pre 25 godina u Opštinskom sudu u Novoj Gorici, u Sloveniji, osuđen kad je bežao od komunizma za akrivično delo bekstvo iz države na tri meseca zatvora, a da je u Italiji osuđen zbog automobila.

Sreten Jocić je izjavio i da je nevin i da nema ništa ni s kim. "Čekam već godinu dana, što je dug vremenski period s obzirom na to da sam nevin. Nemam ništa protiv toga da suđenje traje i danju i noću, od
jutra do sutra", rekao je Jocić.

Jocić je izjavio da je uhapšen na osnovu poverljive hrvatsko-crnogorske informacije da bi mogao da ugrozi predsednika Srbije Borisa Tadića za račun hrvatske, crnogorske i albanske mafije. "Uhapšen sam na osnovu policijsko-političkog dogovora Srbije i Hrvatske i ustupka Srbije Hrvatskoj. Motiv policijsko-političkih mafijaških moćnih struktura je da se nikada ne razreši ubistvo Pukanića", rekao je Jocić.

Jocić je istakao da razrešenje ubistva Pukanića nije samo u interesu Pukanićeve porodice, Jocića i njegove dece, nego i u intresu regiona jer bi se razrešenjem tog ubistva raspakovala kriminalna prošlost regiona, ali i sprečila kriminalna budućnost.

"Region je kriminalan, a Srbija je možda najmanje pod uticajem međunarodnog kriminala", rekao je Jocić i dodao da je reč o policijsko-političkoj igri čiji je cilj da se kriminal izveze u Srbiju i da se nikada ne otkrije ubistvo Pukanića.

Jocić je naveo da se u Srbiju vratio da bi se bavio privatizacijom i da se u Srbiji nije bavio kriminalom. "Ja, međutim, mogu biti smetnja hrvatskoj, crnogorskoj i albanskoj mafiji da kroz privatizaciju u Srbiji operu novac, a naračito albanskoj mafiji. Zasmetao sam i srpskim tajkunima jer ne mogu da me nagovore da odustanem od privatizacije", rekao je on.

"Ja nisam ubio Pukanića, ja nisam naručio ubistvo Pukanića, ja nisam platio ubistvo Pukanića, ja nisam organizator ubistva Pukanića, ja nisam imao motiv, jednostavno nisam. Meni Pukanić nije smetao niti sam želeo njegovu smrt", rekao je Jocić.

On je dodao da od svih optuženih za ubistvo Pukanića u Srbiji i Hrvatskoj poznaje samo Slobodana Đurovića, koji je jedan od njegovih devet kumova. "On je džentlmen. Imao je buran život. Uvek okružen lepim ženama. Đurović je prilikom hapšenja imao 500 evra, a navodno je nosio novac ubicama", kazao je Jocić.

Jocić je rekao da ga za ubistvo Pukanića jedino tereti hrvatski svedok Tomislav Marjanović, za kog je rekao da je kriminalac. "Gospodine sudija, kriminalac koji je spreman da ubije, njemu nije problem da laže, laž je najmanji problem", rekao je Jocić.

Jocić se saglasio s predlogom svog advokata Zdenka Tomanovića da protiv njega bude razdvojen postupak, kako bi mu bilo omogućeno da iznese odbranu. Prethodno su advokati optuženog Željka Milovanovića Miroslav Petković i Dušan Mašić tražili da iz predmeta budu izdvojeni svi dokazi koje su pribavili hrvatski organi jer su pribavljeni bez naredbe organa Srbije.

Mašić je podsetio da je Milovanović za isto delo optužen u Hrvatskoj i da nije moguće voditi istovremeno dva postupka za isto krivično delo. On je dodao da nije poznato da li je postupak ustupljen Srbiji i da nije moguće predvideti ishod ako se istovremeno vode dva postupka.

Zamenik tužioca je rekao je da se protivi predlozima odbrane.

Sudsko veće je odbilo predloge odbrane da postupak protv Jocića bude razdvojen od postupka protiv Kuzmanovića i Milovanovića.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Suđenja, Borba protiv organizovanog kriminala

Ličnosti: Sreten Jocić, Ivo Pukanić, Niko Franić, Milenko Kuzmanović, Vladimir Vučinić, Željko Milovanović, Nada Zec, Siniša Petrović, Jovica Jovanović


Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>
  • Krkobabić: Usklađivanje penzija s platama od 2011.

    1. sep 2010.

    "Večernje novosti"

  • Ministri na raport svaka tri meseca

    1. sep 2010.

    Blic

Povezani naslovi