emg home
RSS

Arhiva vesti

Kalinić izručen Srbiji (VIDEO)

25. avgust 2010. | 10:01 15:52

Izvor: Beta

Sretko Kalinić, pripadnik Zemunskog klana, osuđen za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, danas oko 2.00 priveden u Okružni zatvor u Beogradu, izjavila je portarolka Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Zorana Vučićević. Kalinić je u strogoj tajnosti prevezen avionom Vlade Srbije.

"Hrvatska je po rešenju ministra pravde noćas izručila Kalinića Srbiji. On je smešten u Okružni zatvor u Beogradu", kazala je ona i dodala da je postupak obavljen bez problema.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je izručenje Sretka Kalinića iz Hrvatske u Srbiju obavljeno bez ikakvih bezbednosnih rizika i uz sve mere bezbednosti.

U bazi Specijalne antiterorističke jedinice u Batajnici, Dačić je uputio izvinjenje medijima zbog toga što je izručenje Kalinića najavljivano za narednu nedelju i dodao da je MUP Srbije namerno davao pogrešne informacije kako bi se izbegli bezbednosni rizici koji su mogli da nastanu prilikom izručenja.

Dačić je dodao da je od aerodroma do zatvora korišćeno više lažnih kolona kako bi izvlačenje Kalinića sa aerodroma bilo obavljeno što bezbednije.

       On je rekao da je Kalinić prebačen u Srbiji vladinim avionom dva sata posle ponoći, a da će o tome gde će on biti smešten u Srbiji odlučiti Ministarstvo pravde.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Home rekao je da bi Kalinić posle završetka istrage o ubistvima o kojima je govorio pred nadležnim organima u Hrvatskoj mogao biti upućen na izdržavanje kazne od 40 godina, na koju je pravosnažno osuđen zbog ubistava, otmica i iznuda koje je počinio Zemunski klan i na 30 godina zbog učešća u ubistvu premijera Srbije.

Homen je rekao da Kalinić može da traži ponavljanje tih postupaka, pošto mu je suđeno u odsustvu, ali je dodao kako sumnja da bi mogao dobiti status svedoka-saradnika u slučaju podizanja novih optužnica za krivična dela za koja do sada nije odgovarao.

Prema rečima Homena, Kalinić bi mogao da bude više nego dragocen svedok za niz nerazjašnjenih ubistava.

"Ekstradicijom Kalinića biće rasvetljena brojna ubistva čiji su izvršioci bili nepoznati", rekao je ranije specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević. Radisavljević je kazao kako očekuje da će Kalinić biti dosledan i sve informacije koje je do sada dao srpskim pravosudnim organima izneti i u krivičnim postupcima koji će uskoro biti pokrenuti.

Srbija je izručenje Kalinića tražila 11. juna, tri dana posle njegovog hapšenja u Zagrebu pošto je na jezeru u Rakitju na njega pucao drugi osuđenik za Đinđićevo ubistvo Miloš Simović.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Borba protiv organizovanog kriminala

Ličnosti: Zoran Đinđić, Ivica Dačić, Slobodan Homen, Miljko Radisavljević, Miloš Simović, Sretko Kalinić, Zorana Vučićević

Institucije: Ministarstvo pravde Srbije, Vlada Srbije, Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija


Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>

Povezani naslovi