emg home
RSS

Arhiva vesti

Sejlor: Srbija ne nudi ono što bi privuklo kompanije iz SAD

05. jun 2010. | 10:51

Izvor: Beta

Predsednik Poslovnog saveta SAD-Srbija Džon Sejlor izjavio je da Srbija ne nudi ono što bi privuklo američke kompanije i investicije.

On je dodao da Srbija nije ekonomski faktor za SAD, vec politički, ako se uzmu u obzir njena lokacija, veličina i zainteresovanost Vašingtona za održanje regionalne stabilnosti.

"Sadašnji obim ekonomskih i trgovinskih odnosa je veoma mali, mada smo u jednom momentu bili značajan investitor u Srbiji. Rusija je sada glavni trgovinski partner te zemlje, pa Nemačka i centralnoevropske i balkanske zemlje", rekao je Sejlor.

Kao prepreke za unapređenje ekonomske saradnje SAD i Srbije Sejlor je naveo pitanje marketinga, plasiranje odgovarajuchih proizvoda i snabdevanje. "Veoma mali broj ljudi u SAD zna za Srbiju ili srpske proizvode", kazao je Sejlor, dodajući da bi Vlada Srbije trebalo, pored Čikaga, i u Vašingtonu da otvori privredno predstavnistvo zbog toga što su tu sedište adminstracije SAD, Svetska banka, Međunarodni
monetarni fond i veliki biznisi.

Sejlor je podvukao da ne sme da se dozvoli da političko pitanje, kao što je Kosovo, dominira bilateralnim odnosima.

On je takođe rekao da Srbija, u potrazi za direktnim stranim investicijama, mora da ustanovi i definiše svoje najprivlačnije proizvode kao podsticajan faktor za inostranstvo, da unapredi infrastrukturu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

07. jun 2010. 13:35:12

| Dragan

0

Americi treba da bude jasno da Srbija je u Evropi,i da mi moramo da imamo dobre ekonomske veze sa Evropskim zemljama kao sto je Nemacka,Francuska,Spanija,Austrija itd.Sa Rusijom treba imati isto velike investicije u te zemlje kao privlacenje kapitala.Kina i Indija su vema interesantne zemlje.A Amerika nikad nije bila posten partner pa i netrebamo neke investicije od njih.