emg home
RSS

Cvetković i Erdogan: Saradnja na uspostavljanju stabilnosti na Balkanu (VIDEO)

12. jul 2010. | 09:15 14:39

Izvor: Danas, Emg.rs

Premijeri Srbije i Turske Mirko Cvetković i Redžep Tajip Erdogan rekli su danas u Beogradu da bi obe zemlje, pored jačanja bilateralnih odnosa, trebalo da sarađuju na uspostavljanju mira i stabilnosti na Balkanu.

“Potrebno je pospešivati obostrana ulaganja, a u političkom smislu dali smo zajedničku ocenu da u budućnosti Balkan treba da bude zona stabilnosti i mira, a ne zona konflikta, i to je ono zašta se obe zemlje zalažu”, rekao je Cvetković nakon sastanka s turskim premijerom.

       

Govoreći o procesu pomirenja na Balkanu, Cvetković je rekao da su napori Srbije u poslednje vreme naročito usmereni ka pokretanju ozbiljnog procesa pomirenja i uspostavljanja dobrosusedskih odnosa u regionu. “Srbija je učinila nekoliko krupnih napora, počevši od prisustva predsednika Tadića u Srebrenici. Pre toga je Skupština donela rezoluciju o Srebrenici, pre toga smo imali trilateralni sastanak”, rekao je Cvetković.

       

Turski premijer dodao je da je sa srpskim kolegom razgovarao i o očuvanju integriteta BiH, gde se gledišta Srbije i Turske podudaraju.

Erdogan je uveren da razlike u gledanju na pitanje Kosova neće usporiti razvoj odnosa Srbije i Turske.

Erdogan će razgovarati i s predsednikom Borisom Tadićem, s kojim će u Novom Pazaru obići Turski dom kulture.

 

Erdogan: Zajednički cilj Srbije i Turske ulazak u EU

Redžep Tajip Erdogan je uoči posete ocenio da Turska i Srbija imaju zajedničku perspektivu u EU i istakao da je Srbija element stabilnosti na Balkanu. Erdogan je za Danas rekao da Srbiju smatra susednom zemljom, iako ne postoji zajednička granica, i istakao da će unapređenje regionalne saradnje ubrzati i proces integracije u EU.

"Osnovni cilj naše balkanske politike je da s regionalnim zemljama sa kojima imamo istorijske, kulturne i ljudske veze održavamo bilateralne odnose na najvišem nivou. Sa Srbijom želimo da razvijemo saradnju u smeru strateškog partnerstva, a konkretne rezultate već možemo videti, prvenstveno u regionalnim pitanjima", ocenio je Erdogan.

"Naše priznanje Kosova, s kojim imamo čvrste veze, do kog je došlo posle dugih međunarodnih napora, nije stav usmeren protiv Srbije. Zadovoljni smo što Srbija to uviđa i što deli naše mišljenje da ne treba da dozvolimo da naši bilateralni odnosi budu talac tog pitanja. Odluka Srbije da kosovskoj temi pristupi na pravno-diplomatskoj osnovi je hvale vredan stav", naveo je Erdogan.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

12. jul 2010. 12:38:56

| sajo

1

Sve je to u redu, saradnja sa ekonomski jakim drazavama je neophodna. Zasto ne pomenete gospodina Ugljanina koji je svojim nesebicnim trudom i radom najvise doprineo ovoj saradnji izmedje ove dve drzave?Zaboravimo prwedrasude i okrenimo se ljudima koji nam mogu pomoci da svi zajedno zivimo bolje.

12. jul 2010. 14:31:01

| kengur

0

pa sto bi se g. ugljanin posebno spominjao, koliko znam on jedan od ministara u vladi i treba da radi sve sto je u njegovoj moci da doprinese razvoju srbije.

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi