emg home
RSS

Dačić: EK zadovoljna ukidanjem viza i bitkom protiv kriminala

12. jul 2010. | 14:25 14:38

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Evropska komisija veoma povoljno ocenila učinke Srbije u suzbijanju kriminala i korupcije i mere Vlade Srbije posle ukidanja viza Evropske unije za državljane Srbije, izjavio je minister unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić posle razgovora s komesarkom EU za unutrašnje poslove Sesilijom Malmstrem u Briselu.

Kako je Dačić rekao novinarima, vlada u Beogradu je krenula u reformu unutrašnjih poslova s ciljem da ostvari dobre rezultate u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, prevashodno da bi se ustanovili evropski standardi možda i pre nego što Srbija postane članica EU. Dačić je stavio do znanja da je to posebno važno zato što će Srbiju u pregovorima o članstvu u EU čekati veoma složeni napori na poljima unutrašnjih poslova i pravosuđa.

Sesilija Malmstrem je upravo s tim u vezi vrlo povoljno ocenila sve vidove borbe protiv kriminala koju vodi Srbija, posebno istakavši velike akcije srpskih vlasti u bici protiv narko-kriminala i velike efekte regionalne i međunarodne saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, uključujući veze sa Interpolom i Europolom.

Smatra se veoma pozitivnim što je Srbija s mnogim zemljama u svetu i skoro svim članicama EU sklopila sporazume o policijskoj saradnji, a ustanovljem je i regionalni centar za borbu protiv kriminala, s Hrvatskom i drugim zemljama SFRJ.

   

Puna saradnja s Hagom nije samo hapšenje


Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je danas u Briselu ocenio da će svi napori Vlade Srbije, zajedno s međunarodnim partnerima, dovesti do hapšenja preostalih optuženika Tribunala u Hagu.

Dačić je posle razgovora s komesarkom za unutrašnje poslove Evropske komisije Sesilijom Malmstrom, rekao novinarima da je "problem u tome što mnogi punu saradnju s haškim Sudom doživljavaju samo kad se neko uhapsi".

Kako je ministar objasnio, ono što je za Srbiju bilo bitno nekoliko meseci posle dolaska nove vlade, jeste da svi shvate da vlada u Beogradu ne samo što neće otežavati hapšenje svih koje je Tribunal optužio za ratne zločine, već da će činiti sve u svojoj moći u okviru te saradnje.

"Sam po sebi, pozitivan izveštaj haškog tužioca Serža Bramerca", istakao je Dačić, "govori o tome da je međunarodna zajednica stekla jedan realan uvid u to da Vlada Srbije čini sve, zajedno s drugim međunarodnim partnerima, za ostvarenje pune saradnje s Tribunalom".

Dačić je rekao da se "nada da će ta saradnja rezultirati i hapšenjem ostalih optuženih".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Radnici čačanske čipsare od sutra u štrajku upozorenja

    14. sep 2010.

    Čačak, Beta

Povezani naslovi