emg home
RSS

Srbija dobila 54 vozila za transport infektivnog otpada

22. jun 2010. | 15:09

Izvor: Beta

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas da EU nastavlja da podržava Srbiju na svim poljima kako bi unapredila život njenih gradana i učinila je pridruženom članicom.Dežer je to izjavio na ceremoniji dodele 54 vozila za transport infektivnog medicinskog otpada ispred Palate Srbija koja su, kako je podsetio, deo decenijske pomoći koju EU na polju zdravstvene zaštite pruža Srbiji.

Vozila su vidljivi deo naše podrške, rekao je Dežer i dodao da Srbija godišnje proizvodi 48.000 tona medicinskog otpada, od kojih se 20 odsto može smatrati opasnim, a dve trećine opasno zaraznim.

Prema njegovim rečima, EU je u projekat Upravljanja medicinskim otpadom uložila šest milona evra - za vozila 600.000, a ostatak u postavljanje sterilizatora na paru u medicinskim ustanovama, nabavku drobilica za špriceve, igle i skalpele i obuku osoblja koji će rukovati i eliminisati otpad.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je na svečanosti rekao da je za svaki sistem zdravstva veliki izazov rukovanje medicinskim otpadom.

"Upravljanje medicinskim otpadom je komplikovan i ozbiljan posao koji se svakodnevno pored redovnog posla stvara u 300 državnih i oko 3.000 privatnih zdravstvenih ustanova u Srbiji", rekao je Milosavljević.

On je dodao da će upravljanje tim otpadom značajno doprineti rešavanju problema zaraznog otpada i time doprineti boljim životnim uslovima i zdravsvenim standardima u skladu sa evropskim zahtevima.

Ministar je podsetio da se taj značajan projekat izvodi uz saradnju sa EU, Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja i Upravom za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Prema njegovim rečima, vozila su namenjena transportu infektivnog materijala u 25 administrativnih centara u Srbiji.

Sedam velikih vozila dobiće klinički centri u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, Institut za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, Zavod za javno zdravlje Leskovac i subotička Opšta bolnica.

Ostala, manja vozila, dobiće Vojno-medicinska akademija, KBC Zemun, 20 zavoda za javno zdravlje, 13 veterinarskih instituta, sedam opštih bolnica i dva beogradska doma zdravlja, rekao je minister Milosavljević.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Donacija, Medicinski otpad

Ličnosti: Tomica Milosavljević, Vensan Dežer


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Bivši radnici Zastave elektro najavljuju novi protest

    16. sep 2010.

    Rača, Beta

Povezani naslovi