emg home
RSS

Arhiva vesti

Arsić: Izvoz pokreće privredni rast

24. jun 2010. | 11:15

Izvor: Emg.rs

Grad: Mokra Gora

Milojko Arsić, član Radne grupe za izradu postkriznog modela privrednog rasta i razvoja Srbije do 2020. rekao je danas da taj model podrazumeva da izvoz postane značajan pokretač privrednog rasta, a da domaća tražnja sporije raste od rasta BDP.On je na letnjem Vivaldi forumu u organizaciji Mokrogorske škole menadžmenta istakao da je u narednih 5 godina neophodno smanjenje fiskalnog deficita sa 4,5 odsto na 1 odsto, što bi se ostvarilo najvećim delom smanjenjem javne potrošnje, a manjim delom kroz poreske reforme.

Prema njegovim rečima, javna potrošnja treba da opadne za 5 do 6 procentnih poena, dok bi plate i penzije u narednih 5 do 6 godina trebalo da rastu sporije od rasta BDP.

Arsić je istakao da je radna grupa ovaj plan, na kome se radi već tri meseca, predočila premijeru Mirku Cvetkoviću i ministarki finansija Diani Dragutinović.

On je rekao da je dokument u radnoj verziji i da postoji mogućnost da se poboljša.

Ukoliko bi se sprovodile ovakve mere, kako istice Arsić, prosečna godišnja stopa rasta BDP-a bi u periodu 2011. do 2020. bila 6 odsto, industrija bi rasla 7 odsto, dok bi inflacija od 2015. godine bila 3 odsto.

Arsić je takođe rekao da bi rast stranih direktnih investicija bio 6 procenata, izvoz bi u BDP-u učestvovao sa 50 odsto, a došlo bi i do povećanja broja zaposlenih za 400.000.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: BDP, Izvoz, Privreda, Antikrizne mere Vlade

Ličnosti: Milojko Arsić

Kompanije: Mokrogorska škola menadžementa


Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>