emg home
RSS

Arhiva vesti

Proglašena vanredna odbrana od poplava u Beogradu

25. jun 2010. | 10:03

Izvor: Emg.rs, Beta

U Beogradu je ponovo proglašena vanredna odbrana od poplava, a vodostaj opada u rekama lozničkog kraja koje su poplavile oko 40 kuća i 1.700 hektara oranica. Ministar za rad i socijalnu politiku Srbije Rasim Ljajić posetio je nekoliko poplavljenih sela u opštini Ub i obećao pomoć države."Javno vodoprivredno preduzece Beogradvode u četvrtak u 16 časova je ponovo proglasilo vanrednu odbranu od poplava na Savi i Dunavu (uzvodno od Usća) i njihovim pritokama na teritoriji grada Beograda, kao i na reci Kolubari i njenim pritokama", navedeno je u saopštenju.

Beogradvode su saopštile da su kiše u uzvodnim delovima toka Save, kao i povećani priliv planinskih bujicnih tokova uticali su na ponovni porast vodostaja koji prevazilazi kotu vanredne odbrane od poplava. Vanredna odbrana od poplava proglašava se kada vodostaj dostigne propisanu granicu, koja je na Savi 600, a na Dunavu 650 santimetara i ima tendenciju daljeg porasta.

Beograd je preduzeo sve preventivne mere da se ne izliju reke i nadzire nasipe i kritične tačke u najnižim delovima grada gde bi moglo biti plavljenja, saopštio je danas Beoinfo.

Ministar Rasim Ljajić posetio je juče nekoliko poplavljenih sela u opštini Ub i obećao pomoć države. Poplavljeno je 21 selo izlivanjem reka Tamnave, Ubače, Gračice, Klenovice, Vukodraže, Kladnice, Banjankuše i Joševačke reke. Ljajić je obećao pomoć države u rešavanju problema.

Poplavljeni su oko 4.000 hektara plodnih oranica pod pšenicom i kukuruzom, i povrtnjaci u nekoliko sela iz kojih se ranim paradajzom, paprikom i kupusom snabdevaju pijace u Beogradu, Valjevu, Obrenovcu i Ubu.

Reka Jadar koja je poplavila oko 40 domaćinstava i 1.700 hektara oranica u lozničkom kraju, povlači se u korito, saopštio je danas Centar za obaveštavanje za Mačvanski okrug.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>