emg home
RSS

Arhiva vesti

PRESSEK

Vorlik: SAD ne očekuju da Srbija prizna Kosovo

25. jun 2010. | 09:54

Izvor: "Novosti"

SAD ne očekuju da Srbija prizna nezavisnost Kosova i to nije uslov za dobre odnose dve zemlje ili za podršku Vašingtona u procesu evropske integracije Srbije, izjavila je ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik."Želimo da vidimo da Srbija konstruktivno saraduje sa Prištinom, SAD, EU i drugim ključnim međunarodnim akterima, i da traži pragmatična rešenja koja će poboljšati život svih na Kosovu - i Srba i Albanaca", kazala je Vorlikova u intervjuu za Večernje novosti.

Ona je dodala i da SAD ne podržavaju podelu Kosova, niti smatraju da je to realno rešenje.

"Po našem mišljenju, to bi potkopalo stabilnost u regionu. Svaki novi dan koji Srbija provede u razgovorima oko obnavljanja pregovora o statusu ili o podeli je za Srbiju izgubljen dan na putu ka evropskoj budućnosti", rekla je Meri Vorlik.

Ona rekla i da SAD i Srbija sve više vide jedni druge kao nezamenljive partnere, a odnosi dve države su pozitivni, jaki i produktivni.

"Tesno sarađujemo na rešavanju niza izazova, uključujući trgovinu drogom, pristupanje EU i jačanje lokalnih vlasti. Mi smo i bliski vojni partneri, a američke kompanije su među vodećim stranim investitorima u Srbiji", rekla je ambasadorka SAD.

Kao potvrdu svojih tvrdnji Vorlik je navela i da SAD svake nedelje daju milion dolara pomoći Srbiji, "u cilju stvaranja još prosperitetnije države, koja je pravno i administrativno u skladu sa zapadnim i EU standardima".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Diplomatija

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Meri Vorlik


Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>
  • Tadić i Dodik danas u Užicu i Višegradu

    28. avg 2010.

    Emg.rs