emg home
RSS

Arhiva vesti

Bojan Marković: NBS će nastaviti sa režimom rukovođenog plivajućeg kursa

25. jun 2010. | 13:45 13:48

Izvor: Emg.rs

Grad: Mokra Gora

Viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković potvrdio je danas da će NBS nastaviti da primenjuje režim kontrolisanog plivajućeg kursa.

„Zemlje sa fiksnim deviznim kursom imale su tokom krize veći pad BDP-a i veći rast nezaposlenosti od zemalja sa fleksibilnim deviznim kursom“, rekao je Marković.

On je na Vivaldi forumu na Mokroj Gori istakao da se monetarnom politikom ne može povećati zaposlenost, a da to ne izazove hiper inflaciju.

„Ako fiskalna politika bude ekspanzivna, monetarna će morati da bude više restriktivna i da tako deo tereta sa javnog prebaci na privatni sektor. Ako, pak, fiskalna politika bude restriktivna, monetarna će moći dodatno da se popusti“, istakao je Marković.

Viceguverner NBS je poručio da centralna banka neće dozvoliti da se strukturno prilagođavanje sprovede kroz inflaciju.

„Zbog toga, ako izostanu strukturne promene, prilagođavanje će u većoj meri da se izvrši preko deviznog kursa“, objasnio je Marković.

On je istakao da je posle martovske odluke o smanjenju stope obaveznih rezervi oslobođeno 31,4 milijarde dinara, dok je efektivna stopa na devize smanjena sa 40 odsto u martu na 34,5 odsto u junu, a do kraja godine biće smanjena na 25 odsto.

Marković je ocenio da će inflacija i krajem juna na godišnjem nivou biti manja od četiri odsto, te da će do kraja godine ostati u zacrtanom okviru od šest odsto, plus-minus dva procenta.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kurs

Ličnosti: Bojan Marković


Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>

Povezani naslovi