emg home
RSS

Ministarstvo finansija: Zaustavljen visok rast javne potrošnje

03. jul 2010. | 12:32

Izvor: Emg.rs

Ministarstvo finansija ocenilo da je zaustavljen trend visokog rasta javne potrošnje.

Smanjenje rasta javne potrošnje bila jedna od ključnih aktivnosti Ministarstva finansija u prethodne dve godine, navodi se u izveštaju koji je dostavljen premijeru Mirku Cvetkoviću.

Rebalansom budžeta za 2009. učešće javne potrošnje u BDP-u smanjeno je skoro dva procentna poena, što je, kako se ističe, najveće smanjenje u novijoj istoriji Srbije.

Ministarstvo finansija ističe i da je radi obezbeđenja makroekonomske stabilnosti i ublažavanja posledica ekonomske krize iniciralo i okončalo pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom.

Podseća se da je u okviru direktnih nadležnosti radi sprečavanja širenja krize povećalo nivo osiguranih depozita sa 3.000 na 50.000 evra.

Doneta je i odluka o povezivanju staža radnicima određenih preduzeća koja imaju neizmirene obaveze za penzijsko i invalidsko osiguranje od 1. januara 2004. do 31. decembra 2009, čime je omogućen odlazak u penziju više od 47.000 radnika, a država je za to do sada izdvojila nešto više od 13 milijardi dinara.

U prethodne dve godine obezbeđena je finansijska podrška projektima od 1,62 milijardi evra i više od milijardu dinara, navelo je Ministarstvo finansija. Najviše novca obezbeđeno je za Koridor 10, obezbeđena je podrška od 809 miliona evra od međunarodnih finansijskih institucija i 7,5 milijardi dinara iz budžeta. Iz budžeta je izdvojeno i 1,85 milijardi dinara za eksproprijaciju zemljišta duž Koridora 10.

Obezbeđena su i značajna sredstva bespovratne pomoći državi, potpisani ugovori vredni 89 miliona evra, a planirani programi za bespovratnu pomoć fondova IPA za ukupno 535 miliona evra. Potpisani su i sporazumi o prekograničnoj saradnji, kojima je ugovorena pomoć od 141 milion evra.

Obezbeđena je i stabilnost javnih finansija koja se ogleda u urednom izmirivanju obaveza države.

U prethodne dve godine, na predlog Ministarstva finansija, Skupština Srbije je usvojila 93 zakona. Usvojeno je ili parafirano 18 sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, od 37, koliko je ih je u primeni.

U izveštaju se podseća i da je medjunarodna agencija Standard&Poor's poboljšala kreditni rejting Srbije sa BB minus na BB stabilan.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Budžet, Kreditni rejting, Zakoni, Koridor 10, Javna potrošnja, Fondovi EU, Radni staž

Ličnosti: Mirko Cvetković

Institucije: Ministarstvo finansija Srbije, Međunarodni monetarni fond, Skupština Srbije

Kompanije: Standard&Poor's


Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>
  • ComTrade Fabrika znanja od 7. do 10. septembra

    4. sep 2010.

    Beta