emg home
RSS

Homen: Izmene zakona u skladu s međunarodnim standardima

15. jul 2010. | 13:16

Izvor: Beta

Ministarstvo pravde smatra da su izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koje su u skupštinskoj proceduri, u skladu s međunarodnim standardima, izjavio je državni sekretar ministarstva Slobodan Homen.

"Verujem da je taj zakon, kako je sada predložen, pogotovo s tehničkim izmenama, u skladu s međunarodnim standardima", rekao je Homen i dodao da je Ministarstvo te izmene usaglasilo sa Odborom Agencije za borbu protiv korupcije.

Homen nije želeo da govori o podnetim ili povučenim amandmanima, navodeći da svaki poslanik ima pravo da podnese amandmane. Državni sekretar je, međutim, naglasio da je Ministarstvo pravde reklo svoj stav o konceptu borbe protiv korupcije kad je predložilo Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i sa Agencijom usaglasilo izmene zakona.

Predloženim izmenama, pored ostalog, predviđa se da funkcioneri koji su 1. janaura 2010, na dan početka primene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, imali više funkcija, imaju rok do 1. septembra da obaveste Agenciju koje funkcije i poslove obavljaju. Agencija će potom razmatrati da li postoji sukob interesa i, ako postoji, odrediti funkcioneru rok do 30 dana da prestane da obavlja nespojive funkcije.

Ta prelazna odredba zakona zameniće prelaznu odredbu 82. iz zakona, čiju je primenu obustavio Ustavni sud, a koja je predviđala da do 1. aprila funkcioneri treba da izaberu jednu funkciju, a potom traže saglasnost da obavljaju eventualnu drugu funkciju ili funkcije.

Jedinstvena Srbija predložila je, a potom povukla amandmane, po kojima bi funkcioneri zatečeni na više funkcija ostali na njima do isteka mandata i amandman po kom bi bez saglasnosti Agencije istovremeno mogle biti obavljane funkcije na koje je funkcioner izabran direktno od građana, ali i na koje su ga izabrali predstavnici direktno izabrani od građana.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Dragin očekuje rekordan rod kukuruza (VIDEO)

    16. sep 2010.

    Čurug, Beta