emg home
RSS

Šabić: Podaci o platama javnih službenika su javni

16. avgust 2010. | 13:53

Izvor: Emg.rs

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio da su podaci o platama i drugim naknadama javni i da ih treba tražiti od nadležnih organa, pre obraćanja povereniku.

Šabić je uputio predstavnike Udruženja pravosudnih službenika i saradnika da od Ministarstva finansija javno traže informacije o primeni pravilnika o platama zaposlenih u Poreskoj upravi. Šabić očekuje da će Ministarstvo odgovoriti zahtevu i bez njegovog angažovanja jer pravo na tačne i potpune informacije u vezi s platama, naknadama i svim sličnim primanjima iz javnih sredstava imaju ne samo strukovna udruženja i sindikati, nego i najšira javnost.

"Princip opšte dostupnosti takvih informacija ne samo da proizlazi iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, već je eksplicitno potvrđeno posebnim zakonima", istakao je Šabić.

Zakon o određenju maksimalnog broja zaposlenih u državnoj administraciji izričito predviđa da su podaci o broju zaposlenih i angažovanih lica javni, kao i podaci o

o njihovim platama, dodacima i naknadama, te da registar o tim podacima vodi Ministarstvo finansija i objavljuje ga na svojoj Internet-prezentaciji.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

18. oktobar - 24. oktobar 2010.

>>

Povezani naslovi