emg home
RSS

Moguć i negativan izveštaj EK o pravosuđu

26. avgust 2010. | 13:01

Izvor: Emg.rs

Ako vlasti što pre ne otklone ukazane nedostatke u reformi pravosuđa, izveštaj o napretku u tom delu će biti negativan, rečeno danas u Društvu sudija Srbije povodom najnovijeg pisma koje je zvaničnik EK Pjer Mirel uputio na adresu tog i Udruženja tužilaca Srbije.

U pismu se navodi se da će EK budno pratiti razvoj događaja u vezi s reformom pravosuđa i o tome izvestiti u svom sledećem izveštaju, 10. novembra.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević rekla je na konferenciji za novinare kako se se nada da će vlasti, odnosno Ministarstvo pravde, Državno veće tužilaca, Visoki savet sudstva i Ustavni sud, nešto preduzeti.

Dragana Boljević je dodala da posle više od osam meseci, svega nekoliko nedelja pre izveštaja o napretku, nema naznaka da će postreizborni problemi biti rešeni uskoro i u skladu sa evropskim standardima.

„Mandat Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca istekao je 30. juna, a novi saveti još nisu izabrani. Zbog problema nastalih reizborom sudija i tužilaca, odnosno zbog nedostatka kapaciteta da ih reše, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca su u značajnom zaostatku za svojim drugim obavezama“, rekla je ona.

Ona je dodala kako Ustavni sud pokazuje nedostatak kapaciteta da pruži delotvornu pravnu zaštitu pošto je rešio jednu od više od 1.500 žalbi.

Sudija Osnovnog suda u Požegi Snežana Bjelogrlić rekla je kako se novouspostavljena mreža sudova pokazala vrlo problematičnom jer su sudije mnogo umornije i nezadovoljne efektima koji se postižu.

„Osim što nismo ravnomerno opterećeni ni po broju, ni po težini predmeta, nismo ni u ravnopravnom položaju. Kako vreme promiče, sve više zadužujemo predmete iz drugih gradova i sve nam je teže da se organizujemo“, rekla je ona.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi