emg home
RSS

Dragin traži obnovu poljoprivredne mehanizacije u Srbiji

08. septembar 2010. | 10:05

Izvor: Tanjug

Grad: Kraljevo

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin izjavio je da je cilj da starost poljoprivredne mehanizacije u Srbiji bude ispod 10 godina, "kako bi stigli evropske zemlje", napominjući da je mehanizacija u Srbiji trenutno stara 15 godina."Ako imate novu mehanizaciju, onda vam je tehnološki postupak daleko jeftiniji, a agrotehnika koju radite je daleko isplativija", istakao je Dragin, napominjući da se u poslednjih šest godina poljoprivredna mehanizacija u Srbiji "značajno podmladila", jer je njena prosečna starost pre toga iznosila 30 godina.

Ministarstvo poljoprivrede ove godine je, sa dodatnim sredstvima koje smo dobili iz budžeta, pokrenulo liniju bespovratnih sredstava za nabavku poljoprivredne mehanizacije i prvi put dajemo bespovratna sredstva i za traktore, podsetio je Dragin.

On je ukazao da se značajno veća sredstva daju za kupovinu traktora domaćih proizvođača, kao i da ta sredstva mogu da se kombinuju sa onima koji daje Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja u iste namene.

"Faktički, ukoliko kupite jedan IMT-ov traktor, država će vam preko Ministarstva poljoprivrede, odnosno Ministarstva ekonomije, vratiti čak 55 odsto uloženih sredstava, kazao je Dragin i istakao da je to najbolji način da se obnovi mehanizacija.

"Ljudi moraju da razmišljaju na taj način da je traktor najskuplji kada stoji, iz tog razloga je daleko bolje da se udruže i zajedno kupuju traktore preko zadruga, udruženja poljoprivrednika i da formiraju 'mašinske prstenove', jer je na taj način iskorišćenost traktora i druge mehanizacije daleko veća", istakao je ministar Dragin.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Poljoprivreda

Ličnosti: Saša Dragin

Kompanije: Mehanizacija


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi