emg home
RSS

MUP: Izlivanje mulja neće ugroziti živote u Srbiji (VIDEO)

07. oktobar 2010. | 11:13 15:40

Izvor: Emg.rs, Beta

Grad: Budimpešta

Ne postoji opasnost po ljudske živote u Srbiji, ali je izlivanje toksičnog blata u Mađarskoj ozbiljan ekološki incident koji može da ugrozi floru i faunu Dunava, izjavio je za Emg.rs Predrag Marić, načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.Marić je izjavio da još nije poznato da li će i u kojoj meri biti ugrožena flora i fauna u Srbiji. „Dunav je velika reka i dok to zagađenje stigne od Mađarske do Srbije, očekuje se značajno proređivanje koncentracije otrovnih materija“, kazao je Marić.

Toksično crveno blato u ponedeljak se izlilo iz fabrike aluminijuma u gradu Ajku, 160 kilometara zapadno od Budimpešte.

Prema Marićevim rečima, međudržavna komisija će sutra u 11 sati kod Bezdana izmeriti kvalitet vode Dunava.

Državni organi Srbije će podatke o sastavu alkalnih materija dobiti danas u popodnevnim časovima i to će definisati način reagovanja državnih organa u Srbiji, kazao je on i dodao da kao krajnja mera može da bude preduzeta i zabrana korišćenja vode za piće u gradovima koji se snabdevaju sa Dunava. Marić je rekao da još ne zna da li će doći do toga dok ne dobije podatke o sastavu vode.

Marić je rekao i da u Srbiji neće biti bacane hemikalije u Dunav, kao što je rađeno u Mađarskoj, pošto se neće raditi o tolikoj koncentraciji otrova u vodi. 

 

Dulić: Srbija za sad nije ugrožena

 

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić izjavio je da Dunav u Srbiji nije zagađen, posle ekološkog incidenta u Mađarskoj, gde se toksično crveno blato u ponedeljak izlilo iz fabrike aluminijuma.

"Situacija se prati iz minuta u minut. Pojačali smo posmatranje na ulazu Dunava u Srbiju, a sarađujemo i s mađarskim vlastima. Trenutno nema podataka da je Dunav zagađen, a ako do toga dođe obavestićemo javnost i nadležne institucije i preduzeti sve neophodne mere", kazao je Dulić novinarima u Beogradu.

On je naveo da se u Srbiji sprovode redovno posmatranje i obuka ljudi koji rukovode sistemima u industriji i da trenutno ne postoje indicije od opasnosti od nekog ekološkog akcidenta.

Prema rečima ministra, sva nova industrijska postrojenja u Srbiji ispunjavaju najviše ekološke standarde, a sva stara će do 2015. morati da primene nove tehnologije. Džo Henon, portparol Evropske unije, izjavio je da je EU zabrinuta, ne samo zbog Mađarske, već i zbog zemalja regiona.

Pomoćnik ministra za ekologiju Nebojša Pokimica izjavio je da su nadležni u Srbiji spremni da reaguju, a da se ulazak materija u Srbiju očekuje sutra ili prekosutra. Merenja su u toku, a ako bude primećeno prisustvo otrovnih materija biće isključeni bunari koji su u vezi s Dunavom, rekao je on.

Toksično crveno blato koje se izlilo u ponedeljak iz fabrike aluminijuma usmrtilo je četiri osobe i zagadilo velike površine na zapadu Mađarske. Iz rezervoara se izlilo oko milion kubika otrovne materije.

Otrovno blato se prolaskom kroz nekoliko reka razredilo i više nije vidljivo golim okom. U reke u koje je ušlo bačeno je više tona maltera, da ga neutralizuje.

Toksično crveno blato stiglo je jutros do Dunava, gde ugrožava ekološki sistem druge najveće reke u Evropi, rekli su zvaničnici iz mađarske Službe za vode. Uzorci vode uzeti na mestu gde se reka Raba uliva u Dunav pokazuju neznatno povišen nivo alkalnosti, izmereno je između 8,96 i devet odsto, a normala je osam odsto, rekao je jedan zvaničnik te službe.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Životna sredina, Zaštita životne sredine

Ličnosti: Oliver Dulić, Predrag Marić, Džo Henon, Nebojša Pokimica


Unesite tekst komentara:

<<

11. oktobar - 17. oktobar 2010.

>>