emg home

RSS

Skupština Srbije o Zakonu o izboru poslanika

24. maj 2011. | 10:57 20:11

Izvor: Beta

Skupština Srbije danas je razmatrala amandmane na izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, koje, prema recima predlagača, predviđaju ukidanje prakse blanko-ostavki i utvrđuju da se mandati dodeljuju prema redosledu kandidata za poslanike na izbornoj listi.

Šef Poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je danas da LDP neće podržati izmene Zakona o izboru narodnih poslanika zbog rešenja koja diskriminišu žene. "Tri godine nastojimo da pomognemo evropskom afirmisanju Srbije. Danas postoje prevelike razlike između Evrope o kojoj govorimo mi i o kojoj govori vladajuća koalicija, koja kompromituje evropsku ideju", kazao je Jovanović novinarima u Parlamentu.

Jovanović je ocenio da je vladajuća koalicija nespremna da podrži ideju emancipacije žena i naveo da su Srbiji potrebne žene u Parlamentu, a ne na papiru. "Nema podrške zakonu koji će od moje tri kćerke napraviti taoce
šerijatskog društva", kazao je Jovanović. Prema njegovim rečima, svaki treći poslanik na izbornoj listi i u Parlamentu treba da bude žena, a u slučaju prestanka mandata, ženu u treba da zameni žena.

Lider LDP-a je podsetio da se nedavno odrekao članstva u delegaciji Skupštine Srbije u Paralmentarnoj skupštini Saveta Evrope kako bi na to mesto bila izabrana žena, što se tražilo od Srbije. "Ako sam to učinio pre dva meseca, štiteći i vlast ove zemlje, koja je nesposobna da unutar sebe nađe volje za ispravljanje tako kardinalnih propusta, nemam nameru da ovde budem šef poslaničke grupe koja će žrtvovati jedan od suštinskih elemenata svoje politike, a to je promena odnosa i položaja žena u društvu", naveo je Jovanović.

Lider LDP-a je kazao da poslanici te stranke neće biti sutra u skupštinskoj sali kada se bude glasalo i da mu ne pada na pamet da bude u sali i glasa protiv i tako pruži priliku vladajućoj koaliciji da izglasa zakon.

U skupštinskoj raspravi, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov tražila je amandmanom da se predvidi da na izbornim listama svaki treći kandidat bude žena, umesto svaki četvrti, kako je predloženo. Aleksandra Jerkov je ocenila da bi se tako omogućilo da u Parlamentu bude 30 odsto žena.

Taj amandman podržale su članice vladajuće koalicije iz Ujedninjenih regiona Srbije, Socijalističke partije Srbije i Partije ujednjenih penzionera Srbije i opozicione Srpska napredna stranka, Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je u skupštinskoj raspravi da vladajuća koalicija radi na tome da prihvati amandman Aleksandre Jerkov.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta rekla je da je rešenjima o podnošenju ostavki poslanika, koja prema rečima predlagača ukidaju praksu blanko-ostavki, suspendovan član Ustava koji omogućava poslaniku da svojoj stranci stavi na raspolaganje svoj mandat.

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS-a Aleksandar Martinović je kazao da je predloženi zakon loš i da ne treba da bude usvojen, a da će ako bude usvojen biti generator nevidjene političke krize u Srbiji.

Šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić rekao je da građani na izborima glasaju za političke programe koje nude političke stranke i ocenio da su predložena rešenja protivna Ustavu.

 

Odbor usvojio tri amandmana

Odbor za pravosuđe i upravu usvojio je juče tri amandmana na izmene Zakona o narodnim poslanicima, među kojima je i onaj da u slučaju prestanka mandata ženi nju u Parlamentu menja prvi sledeći kandidat na izbornoj listi, a ne sledeća žena na listi, kako je prvobitno bilo predloženo.

Predsednik Zakonodavnog odbora i poslanik Demokratske stranke Vlatko Ratković, koji je podneo taj amandman, rekao je novinarima da je to rešenje u skladu s dogovorom s Venecijanskom komisijom.

Sličan amandman podneo je i šef Poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija Branko Ružić.

Odbor za pravosuđe i upravu prihvatio je još jedan amandman Vlatka Ratkovića koji precizira da poslanik ostavku podnosi lično predsedniku Parlamenta u roku od tri dana od dana overe ostavke kod nadležnog organa.

Izmenama zakona predloženo je da poslanik podnosi ostavku Skupštini, overenu u skladu sa zakonom kojim se uređuje overavanje potpisa, lično, preko punomoćnika ili poštom preporučeno, u roku od tri dana od dana overe.

Odbor je prihvatio i amandman šefa poslaničke grupe SPS-JS Branka Ružića koji predviđa da član vlade kom je prestala funkcija ima prioritet u, pod određenim uslovima, dobijanju poslaničkog mandata ako ga je već imao u istom sazivu.

Među podnetim amandmanima je i amandman Partije ujedinjenih penzionera Srbije kojim je traženo preciziranje da poslanika jedne stranke, članice koalicije, u slučaju prestanka mandata menja poslanik iz iste stranke.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi